Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler. W "Kuchennych Rewolucjach" robi furorę, więc w twoim domu też

Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler to prawdziwy hit "Kuchennych Rewolucji". Nie musimy jednak odwiedzać restauracji, by jej spróbować. Teraz może pojawić się i w naszych domach. Jak przygotować sałatkę szwabską z mortadelą? Odpowiadamy.

Choć mortadela nie należy do największych rarytasów, to jako składnik sałatki szwabskiej potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Magda Gessler, niekwestionowany autorytet kulinarny, podała przepis na sałatkę szwabską z mortadeli, która robi furorę w restauracjach biorących udział w programie "Kuchenne Rewolucje". My już go wypróbowaliśmy, a nasi goście prosili o więcej.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler - przepis. "Kuchenne Rewolucje" bez wychodzenia z domu

Składniki:

  • 350 g mortadeli,
  • dwa pomidory,
  • 100 g cebuli czosnkowej (białej),
  • korniszony wedle uznania,
  • papryka konserwowa wedle uznania,
  • szczypiorek wedle uznania,
  • ząbek czosnku,
  • cztery łyżki musztardy,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • dwie łyżki oliwy,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepis na sałatkę szwabską nie jest skomplikowany. I choć wiele osób podchodzi do niej nieufnie ze względu na mortadelę, to jej smak jest naprawdę obłędny.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę należy pokroić w piórka, a następnie posypać solą i dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, by puściła sok. Dzięki temu pozbędziemy się też jej gorzkiego smaku.
  2. Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, a mortadelę w drobne paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
  3. Następnie przechodzimy do przygotowywania sosu. Łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz. Dodajemy go do sałatki i znów mieszamy.
  4. Odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA