Choć mortadela nie należy do największych rarytasów, to jako składnik sałatki szwabskiej potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Magda Gessler, niekwestionowany autorytet kulinarny, podała przepis na sałatkę szwabską z mortadeli, która robi furorę w restauracjach biorących udział w programie "Kuchenne Rewolucje". My już go wypróbowaliśmy, a nasi goście prosili o więcej.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler - przepis. "Kuchenne Rewolucje" bez wychodzenia z domu
Składniki:
- 350 g mortadeli,
- dwa pomidory,
- 100 g cebuli czosnkowej (białej),
- korniszony wedle uznania,
- papryka konserwowa wedle uznania,
- szczypiorek wedle uznania,
- ząbek czosnku,
- cztery łyżki musztardy,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- dwie łyżki oliwy,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Przepis na sałatkę szwabską nie jest skomplikowany. I choć wiele osób podchodzi do niej nieufnie ze względu na mortadelę, to jej smak jest naprawdę obłędny.
Sposób przygotowania:
- Cebulę należy pokroić w piórka, a następnie posypać solą i dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, by puściła sok. Dzięki temu pozbędziemy się też jej gorzkiego smaku.
- Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, a mortadelę w drobne paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
- Następnie przechodzimy do przygotowywania sosu. Łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz. Dodajemy go do sałatki i znów mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.