Jajka faszerowane to obowiązkowa przystawka, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Różne nadzienia sprawiają, że można się nią bawić na różne sposoby. Naszą propozycją jest zielony krem, któremu nikt się nie oprze. Zrób ich więcej bo zniknął raz-dwa.
Fot. Shutterstock, AnjelikaGr
REKLAMA
REKLAMA
Zbliżające się Święta Wielkanocne mogą wywoływać pustkę w głowie na temat jedzenia. Gdy wszystkie oczywiste dania są już na liście, może dalej czegoś brakować. Aby się już dłużej nad tym nie zastanawiać zrób faszerowane jajka. Nawet się nie spodziewasz jak szybko zostaną zjedzone. Wariantów smakowych tej przystawki jest wiele, jednak my proponujemy tę ze szpinakiem. Nie tylko oczaruje gości swoim zielonym wiosennym kolorem, ale też kremową konsystencją i smakiem.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole
Przepis na jajka faszerowane szpinakiem
Składniki
pól kilo mrożonego szpinaku,
10 jajek,
150 g sera feta,
niewielka cebula,
3 ząbki czosnku,
kilka gałązek koperku,
masło,
łyżka majonezu,
łyżka śmietany,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Jajka umieść w garnuszku i zalej wodą z dodatkiem soli. Gotuj je przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź z wrzątku i zalej zimną wodą. Następnie obierz i przekrój na pół. Usuń z nich żółtka i wrzuć je do miseczki.
Cebulę i czosnek obierz. Pierwsze warzywo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Do warzyw dodaj rozmrożony szpinak i poczekaj do całkowitego odparowania wody.
Gdy warzywa się podsmażą, dodaj pokruszoną fetę, a także pieprz. Do miski z żółtkami wrzuć zawartość patelni i całość dokładnie wymieszaj. Do mieszanki dodaj majonez, śmietanę i pokrojony koperek, ponownie połącz z sobą produkty.
Pozostałe białka faszeruj przygotowanym nadzieniem i udekoruj według uznania. Tak przygotowane, umieść w lodówce do schłodzenia.