Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Schabowe to obiadowa klasyka i jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Niestety często smak mięsa daleki jest do ideału i przypomina bardziej gumową, suchą i nieapetyczną podeszwę. Jak się okazuje jest na to banalny sposób - Magda Gessler radzi jak przygotować odpowiednią marynatę, która da spektakularny efekt.
Kotlety schabowe to w polskiej tradycji kulinarnej nie lada rarytas. To oprócz rosołu, pierogów i bigosu nasze najlepsze danie, bez którego niedzielny obiad i rodzinne uroczystości nie mają racji bytu. Jednak idealnie soczyste mięso i chrupiąca panierka to nie lada wyczyn, jak się jednak okazuje, banalnie prosta metoda Magdy Gessler gwarantuje obłędny smak i spektakularną prezencję.
Sekret soczystego i idealnie kruchego mięsa tkwi oczywiście w samym produkcie, ale także odpowiednio przygotowanej marynacie. Dewiza Gessler jest prosta zasada - ma być smacznie i prosto, dlatego wystarczą tylko dwa składniki. Mowa tu o mleku i cebuli, które wpłyną na smak i teksturę schabowych. Czas jest równie istotny - im dłuższe marynowanie, tym lepszy efekt.
Składniki:
Sposób przygotowania: