Mistrzowskie schabowe Magdy Gessler. Zanurz mięso w tych składnikach, a wyjdzie obłędnie soczyste

Kotlety znowu wyszły niesmaczne i przypominają gumową podeszwę? Zażegnaj ten kulinarny koszmar raz na zawsze. Przepis na schabowe Magdy Gessler to prawdziwy rarytas - mięso jest soczyste, kruche i delikatne. Wszystko to za sprawką dwuskładnikowej marynaty, która jest gwarancją sukcesu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Schabowe to obiadowa klasyka i jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Niestety często smak mięsa daleki jest do ideału i przypomina bardziej gumową, suchą i nieapetyczną podeszwę. Jak się okazuje jest na to banalny sposób - Magda Gessler radzi jak przygotować odpowiednią marynatę, która da spektakularny efekt. 

Zapomnij o gumowych schabowych - Gessler zdradza przepis na sukces

Kotlety schabowe to w polskiej tradycji kulinarnej nie lada rarytas. To oprócz rosołu, pierogów i bigosu nasze najlepsze danie, bez którego niedzielny obiad i rodzinne uroczystości nie mają racji bytu. Jednak idealnie soczyste mięso i chrupiąca panierka to nie lada wyczyn, jak się jednak okazuje, banalnie prosta metoda Magdy Gessler gwarantuje obłędny smak i spektakularną prezencję. 

Sekret soczystego i idealnie kruchego mięsa tkwi oczywiście w samym produkcie, ale także odpowiednio przygotowanej marynacie. Dewiza Gessler jest prosta zasada - ma być smacznie i prosto, dlatego wystarczą tylko dwa składniki. Mowa tu o mleku i cebuli, które wpłyną na smak i teksturę schabowych. Czas jest równie istotny - im dłuższe marynowanie, tym lepszy efekt. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schabowe według Magdy Gessler - tu króluje prostota i smak

Składniki: 

  • 500 g schabu, 
  • cebula, 
  • 400 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • mąka, 
  • bułka tarta, 
  • suszony rozmaryn,
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia mięsa w cztery grube plastry. Następnie przy pomocy tłuczka rozbijamy schab na cienkie kotlety. 
  2. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w piórka. W naczyniu ułóż na przemian mięso i warzywo wraz z rozmarynem. 
  3. Tak przygotowane schabowe zalej mlekiem, przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum trzy godziny leżakowania w lodówce. 
  4. Po tym czasie wyciągnij schabowe z zalewy i dokładnie osusz. Na koniec z obu stron dopraw solą i pieprzem. 
  5. Przejdź do panierowania - kotlety na początku obtocz w mące, później zanurz w rozmąconym jajku i na koniec w bułce tartej. 
  6. Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobre rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotej, chrupiącej panierki.
  7. Schabowe serwuj z ulubionymi dodatkami - niezastąpionę będą tłuczone ziemniaczki, mizeria, kapusta zasmażana lub zestaw ulubionych surówek. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.