Zawiało nudą przy niedzielnym obiedzie? Kurczak po zbójnicku nada świeżości. Zapiekany smakuje jeszcze lepiej

Zapiekany kurczak z pysznymi dodatkami to marzenie każdego smakosza treściwych dań. Ta wersja jest tak dobra, że można sprostać oczekiwaniom nawet największego niejadka. Oprócz smaku ujmuje sposobem podania. Dzięki temu daniu niedzielne obiady będą ciekawsze.

Niedzielny obiad rządzi się swoimi prawami. Co tydzień z prawie każdym domu króluje rosół i kotlety schabowe. Jednak takie menu może się kiedyś znudzić. Warto więc już teraz przygotować się na taką sytuację i wzbogacić swoją kolekcję przepisów o jeszcze jeden przysmak. Jest nim kurczak po zbójnicku, który zapiekany jest w skórce po ziemniakach. Skórka po wypieczeniu staje się odpowiednio chrupiąca, a farsz, który zrobiony jest z bogatej listy produktów dopełnia smaku całości.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na kurczaka po zbójnicku z ziemniakami

Składniki

  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • 10 większych ziemniaków,
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 serki góralskie,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 150 g boczku,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i natrzyj olejem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut, po tym czasie pozostaw do wystudzenia. Następnie przekrój je na pół i wydrąż miąższ. Rób to delikatnie, aby nie zniszczyć skórki.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i posyp przyprawą do mięsa. Boczek również pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dorzuć kurczaka i smaż przez około 5 minut.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki przemyj i pokrój w plastry. Warzywa umieść na patelni z mięsem i smaż do lekkiego zarumienienia.
  4. W tym czasie oba sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
  5. Po wysmażeniu przełóż zawartość patelni do miski, w której znajduje się miąższ z ziemniaków. Umieść również połowę startego ser. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  6. Wydrążone skórki ziemniaków napełnij przygotowaną masą. Wierz posyp drugą porcją żółtego sera i wstaw całość do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: