To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem

Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak zrobić paschę wielkanocną, by mieć pewność, że wyjdzie doskonała? Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest twaróg - nie może być byle jaki.

Więcej przepisów na tradycyjne ciasta na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc to oczywiście wszelkie babki, mazurki, ale także pascha. To ciasto jest szczególnie popularne we wschodnich regionach Polski, ale jest tak smaczne, że jego sława powinna nieść się na cały kraj. Jak zrobić paschę wielkanocną? Podstawą jest oczywiście twaróg, broń Boże chudy - taki twaróg nie tylko wpłynie na smak, ale również sprawi, że pascha będzie sypka i podczas krojenia będzie się kruszyć. Oprócz tego cała lista wspaniałości, m.in. orzechy, suszone owoce lub nawet kawałki czekolady. Dla smaku i aromatu warto dodać też rodzynki wykąpane w likierze. To będzie prawdziwa uczta. 

Pascha wielkanocna - przepis

Składniki:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (można dać 0,5 kg tłustego i 0,5 kg półtłustego)
  • 5 żółtek
  • 250 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 100 g rodzynek
  • skórka z cytryny
  • orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, kawałki czekolady w dowolnej ilości (ok. 30-50 g na rodzaj dodatków)
  • kieliszek rumu lub likieru migdałowego

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wsyp rodzynki do miseczki i namocz je w likierze. Kiedy "biorą kąpiel", przygotuj pozostałe składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej trzykrotnie. 
  2. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera na dużych obrotach ubij je na puch. Następnie dodaj oba cukry, skórkę otartą z cytryny i dodawaj żółtko po żółtku, cały czas miksując.
  3. Kiedy składniki się już połączą, stopniowo dodawaj zmielony ser. Do masy serowej dodaj rodzynki odsączone z nadmiaru płynu, posiekane orzechy, owoce i wszelkie dodatki, które dodajesz do ciasta. Następnie dokładnie całość wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę aromatu migdałowego lub waniliowego. 
  4. Masę serową połóż na gazie lub tetrze. Przełóż je do dużego sita zawieszonego nad miską lub innym pojemnikiem i porządnie dociśnij i obciąż czymś ciężkim. Włóż na 12 godzin do lodówki. 
  5. Po upływie 12 godzin wyjmij paschę z lodówki i przełóż na talerz. Najlepiej smakuje, gdy nabierze temperatury pokojowej. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.