Zapomnij o tradycyjnej zupie. Rosół pieczony według tego przepisu babci będzie o wiele smaczniejszy

Według tradycji co niedzielę na polskich stołach powinien gościć tłusty, sycący rosół. Jednakże, dla niektórych zupa ta jest mdła i nieciekawa. Jak przygotować staropolski posiłek tak, by smakował wyśmienicie? Wystarczy przyrządzić rosół pieczony, który będzie miał intensywniejszy smak i aromat.

Sekret smakowitego rosołu tkwi przede wszystkim w mięsie, dlatego do jego przygotowania najlepiej użyć kilku rodzajów. Jak przekonuje autorka bloga kulinarnego Wilkuchnia.pl, doskonale sprawdzi się wołowina, kurczak, indyk czy perliczka. Jednak, co dodatkowo podkreśli wyjątkowy smak i aromat tej tradycyjnej zupy to odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Przygotowując rosół pieczony, należy warzywa oraz mięso wcześniej wstawić do piekarnika. Zupa będzie smakować dzięki temu obłędnie.

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 1 kg mięsa drobiowego,
  • 500 g mięsa wołowego,
  • 500 g mięsa z kaczki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por, 
  • pół selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Pieczony rosół przygotujesz w prosty sposób. Będzie niezwykle intensywny

Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy na mniejsze części. Pora myjemy i odkrawamy zielone liście. Wszystko układamy w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia i delikatnie solimy. Najlepiej, aby warzywa i mięso były ułożone w jednej warstwie

Składniki na pieczony rosół pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku (grzanie góra dół) przez około 45-60 minut. Im drobniej są one pokrojone, tym krócej będą musiały się piec. Może się to również różnić w zależności od sprzętu, dlatego najlepiej samodzielnie kontrolować co jakiś czas stan warzyw i mięsa.

Po upieczeniu zawartość naczynia żaroodpornego przekładamy do garnka, zalewamy wodą w temperaturze pokojowej i dodajemy masło oraz doprawiamy zielem angielskim, pieprzem oraz listkami laurowymi. Autorka bloga Wilkuchnia.pl radzi, by przyprawy najpierw podsmażyć na suchej patelni, co pozwoli uwolnić ich aromat. Rosół pieczony gotujemy na małym ogniu przez co najmniej dwie godziny. W razie potrzeby doprawiamy solą. Zupa będzie niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA