Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zakwas na chleb to podstawa pięknie wyrośniętych i pachnących bochenków. Oczywiście, można upiec chleb na drożdżach, ale znawcy tematu wiedzą, że to nie to samo. Dziś podpowiemy, jak przygotować żytni zakwas na chleb, który będzie gotowy już po pięciu dniach. Ważny jest typ mąki - im "grubsza", tym lepiej. Jest jeszcze jedna zasada. Zakwas nie lubi metalu - po dokarmieniu mieszaj go zawsze drewnianą łyżką, w przeciwnym razie zakwas nie urośnie lub po prostu się zepsuje. Co jest jeszcze istotne? Pilnowanie "pory karmienia", najlepiej zawsze o tej samej godzinie.
Jak zrobić zakwas na chleb? Potrzebne dwa składniki, słoik i drewniana łyżka
Składniki:
- mąka żytnia (typ 1850 lub 2000)
- przegotowana, letnia woda
Sposób wykonania:
- Przygotuj spory słoik i wyparz go wrzątkiem. Następnie dokładnie wytrzyj i wsyp do niego 100 g mąki i 100 g wody (przyda się waga kuchenna stawiona na gramy, nawet w przypadku wody). Następnie całość wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw na kuchenny blat.
- Następnego dnia, o tej samej porze dodaj 100 g mąki i tyle samo wody. Ponownie zamieszaj i odstaw. Przez następne cztery dni powtarzaj tę czynność. Już trzeciego dnia zobaczysz pierwsze pęcherzyki, a zakwas zacznie wydzielać charakterystyczny zapach.
- Piątego dnia dokarm zakwas po raz ostatni, wymieszaj i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie możesz już piec chleb.
- Gotowy zakwas przechowuj w lodówce, jednak pamiętaj, by przed każdym pieczeniem chleba go dokarmić. Jeśli jednak robisz sobie dłuższą przerwę od domowego pieczywa, dokarmiaj zakwas raz w tygodniu - wówczas będzie dobry niemal w nieskończoność.
Nasza redakcyjna koleżanka postanowiła samodzielnie upiec chleb na zakwasie. Mówi, że ten na drożdżach się nie umywa.