Dziadek Tadek sam robi białą kiełbasę na Wielkanoc. Zdradził przepis i przypomina o zasadzie. Pominiesz ją, a wyjdzie sucha

Biała kiełbasa to kultowy dodatek, który musi pojawić się na wielkanocnej uczcie. Dziadek Tadek podzielił się recepturą na ten przysmak, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zaznacza, że pominięcie jednego szczegółu może odbić się na smaku.

Bez białej kiełbasy niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy. To właśnie na niej gotowane są tradycyjne zupy takie jak żurek czy biały barszcz. Można ją kupić w sklepie, jednak jeśli chcesz mieć gwarancję swojskiej jakości, wykonaj ją w domu. Dziadek Tadek podzielił się recepturą, która krąży w jego rodzinie od wielu lat. Uważa, że aby wyszła najsmaczniejsza na świecie, trzeba skupić się na wyborze mięsa. On proponuje połączyć aż 3 jego rodzaje. Dzięki temu konsystencja nie będzie wysuszona.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na białą kiełbasę dziadka Tadka

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej,
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg podgardla,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu czarnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 10 metrów jelit wieprzowych,
  • 2 łyżki smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Całe mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je za pomocą maszynki do mięsa. Użyj do tego małych oczek.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wprost do miseczki. Wsyp do niego sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, delikatnie rozcierając. Do powstałej mieszanki dodaj smalec i ponownie wymieszaj. Połącz z sobą czosnek i zmielone mięso.
  3. Masę zacznij wyrabiać ręcznie, wtedy będziesz mieć gwarancje odpowiedniego połączenia składników. Cały czas mieszając dolewaj przegotowaną wodę i wyrabiaj przez następne 20 minut.
  4. Tak przygotowaną masę umieść w misce i zawiń folią spożywczą. Po zabezpieczeniu włóż do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
  5. Następnego dnia dokładnie oczyść jelita za pomocą wrzątku i soli. Nakładkę do nabijania kiełbas posmaruj tłuszczem i nawiń na nią jelita.
  6. Do maszynki umieszczaj stopniowo przygotowaną masę mięsną i formuj kiełbaski o długości około 10 cm.
  7. Po wykonaniu ugotuj je we wrzącej wodzie. Powinny gotować się na wolnym ogniu przez około 25 minut.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.