Biała kiełbasa to kultowy dodatek, który musi pojawić się na wielkanocnej uczcie. Dziadek Tadek podzielił się recepturą na ten przysmak, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zaznacza, że pominięcie jednego szczegółu może odbić się na smaku.
Aneta_Gu/shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Bez białej kiełbasy niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy. To właśnie na niej gotowane są tradycyjne zupy takie jak żurek czy biały barszcz. Można ją kupić w sklepie, jednak jeśli chcesz mieć gwarancję swojskiej jakości, wykonaj ją w domu. Dziadek Tadek podzielił się recepturą, która krąży w jego rodzinie od wielu lat. Uważa, że aby wyszła najsmaczniejsza na świecie, trzeba skupić się na wyborze mięsa. On proponuje połączyć aż 3 jego rodzaje. Dzięki temu konsystencja nie będzie wysuszona.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przepis na białą kiełbasę dziadka Tadka
Składniki:
2 kg karkówki wieprzowej,
1,5 kg łopatki wieprzowej,
1 kg podgardla,
10 ząbków czosnku,
2 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki soli,
2 łyżki pieprzu czarnego,
2 szklanki wody,
10 metrów jelit wieprzowych,
2 łyżki smalcu.
Sposób przygotowania:
Całe mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je za pomocą maszynki do mięsa. Użyj do tego małych oczek.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wprost do miseczki. Wsyp do niego sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, delikatnie rozcierając. Do powstałej mieszanki dodaj smalec i ponownie wymieszaj. Połącz z sobą czosnek i zmielone mięso.
Masę zacznij wyrabiać ręcznie, wtedy będziesz mieć gwarancje odpowiedniego połączenia składników. Cały czas mieszając dolewaj przegotowaną wodę i wyrabiaj przez następne 20 minut.
Tak przygotowaną masę umieść w misce i zawiń folią spożywczą. Po zabezpieczeniu włóż do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
Następnego dnia dokładnie oczyść jelita za pomocą wrzątku i soli. Nakładkę do nabijania kiełbas posmaruj tłuszczem i nawiń na nią jelita.
Do maszynki umieszczaj stopniowo przygotowaną masę mięsną i formuj kiełbaski o długości około 10 cm.
Po wykonaniu ugotuj je we wrzącej wodzie. Powinny gotować się na wolnym ogniu przez około 25 minut.