• Link został skopiowany

Dziadek Tadek sam robi białą kiełbasę na Wielkanoc. Zdradził przepis i przypomina o zasadzie. Pominiesz ją, a wyjdzie sucha

Biała kiełbasa to kultowy dodatek, który musi pojawić się na wielkanocnej uczcie. Dziadek Tadek podzielił się recepturą na ten przysmak, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zaznacza, że pominięcie jednego szczegółu może odbić się na smaku.
Biała kiełbasa - przepis na mięsną potrawę
Aneta_Gu/shutterstock.com

Bez białej kiełbasy niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy. To właśnie na niej gotowane są tradycyjne zupy takie jak żurek czy biały barszcz. Można ją kupić w sklepie, jednak jeśli chcesz mieć gwarancję swojskiej jakości, wykonaj ją w domu. Dziadek Tadek podzielił się recepturą, która krąży w jego rodzinie od wielu lat. Uważa, że aby wyszła najsmaczniejsza na świecie, trzeba skupić się na wyborze mięsa. On proponuje połączyć aż 3 jego rodzaje. Dzięki temu konsystencja nie będzie wysuszona.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na białą kiełbasę dziadka Tadka

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej,
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg podgardla,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu czarnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 10 metrów jelit wieprzowych,
  • 2 łyżki smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Całe mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je za pomocą maszynki do mięsa. Użyj do tego małych oczek.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wprost do miseczki. Wsyp do niego sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, delikatnie rozcierając. Do powstałej mieszanki dodaj smalec i ponownie wymieszaj. Połącz z sobą czosnek i zmielone mięso.
  3. Masę zacznij wyrabiać ręcznie, wtedy będziesz mieć gwarancje odpowiedniego połączenia składników. Cały czas mieszając dolewaj przegotowaną wodę i wyrabiaj przez następne 20 minut.
  4. Tak przygotowaną masę umieść w misce i zawiń folią spożywczą. Po zabezpieczeniu włóż do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
  5. Następnego dnia dokładnie oczyść jelita za pomocą wrzątku i soli. Nakładkę do nabijania kiełbas posmaruj tłuszczem i nawiń na nią jelita.
  6. Do maszynki umieszczaj stopniowo przygotowaną masę mięsną i formuj kiełbaski o długości około 10 cm.
  7. Po wykonaniu ugotuj je we wrzącej wodzie. Powinny gotować się na wolnym ogniu przez około 25 minut.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: