W sklepach cały czas drożeje, w domu zrobisz go za grosze. Nie rób gwałtownych ruchów, a na pewno wyjdzie

Ceny majonezu ciągle idą w górę, dlatego jest to odpowiedni czas na zrobienie go własnoręcznie. Aby wyszedł odpowiednio kremowy, zastosuj się do ważnej rady. Jeśli ją zlekceważysz, może nic z niego nie wyjść.

Ceny artykułów spożywczych cały czas idą do góry. Coraz więcej osób decyduje się więc na wyroby domowe. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem często okazują się tańsze w wykonaniu, a przede wszystkim smaczniejsze.

Podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych majonez płynie z każdej strony. Okazuje się jednak, że jego cena nie zachęca do zakupu. Za ciągle zmniejszającą się ilość w słoiku trzeba zapłacić coraz większe pieniądze. Niektórzy nie dowierzają, że 800 ml tego przysmaku kosztuje już nawet 20 zł. To właśnie takie sytuacje motywują do własnoręcznego wyrobu sosu, który okazuje się nieco tańszy niż ten sklepowy. Aby przygotować domowy majonez, który jest hitem, tak naprawdę nie trzeba wiele. Wystarczą jajka, olej i przyprawy. Jeśli jednak lubisz bardziej aromatyczne smaki, możesz dodać coś więcej.

Aby tegoroczne święta były przepysznie majonezowe, przedstawimy przepis na ten smakołyk od samej Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła, że aby majonez się nie zważył, nie można wykonywać gwałtownych ruchów. Gdy zastosujesz się do tej rady, wyjdzie wyśmienity.

Zobacz wideo Nietypowy przepis na ciasto: tort czekoladowy z majonezem

Przepis na majonez Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 całe jajka,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 szczypty soli,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności jajka wbij do miski i sprawdź, czy na pewno są świeże. Następnie przelej je do wysokiego naczynia, w którym będą miksowane.
  2. Do jajek dodaj musztardę rosyjską, wlej olej, ocet, a także wsyp cukier, pieprz i sól. Kolejnym krokiem jest włożenie blendera do naczynia. Gdy będzie na miejscu włącz go i miksuj do uzyskania kremowej masy. Staraj się nie odrywać go od dna, ponieważ majonez może się zważyć.
  3. Gdy majonez będzie gotowy wlej do niego odrobinę mleka, aby jego konsystencja była rzadsza. Po dodaniu ponownie zmiksuj.
  4. Tak przygotowany majonez przenieś do słoika i włóż do lodówki. 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: