Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który jak się okazuje, wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy raz się przekonać, by później przerodziło się to w nawyk i powód do dumy. Chleb Ezechiela może być świetnym początkiem - jest obłędnie smaczny, a wiąże się z nim długa tradycja.
Chleb Ezechiela - biblijne pieczywo z naturalnym składem
Wzmiankę na temat chleba Ezechiela można znaleźć w Biblii, a konkretnie - w Księdze Ezechiela. Jak można przeczytać, stanowił on pokarm proroka, kiedy przebywał na pustyni. Miał pościć przez 390 dni, ponieważ otrzymał takie zadanie od Boga i żywił się wówczas jedynie owym chlebem. O samym składzie i przepisie miał poinformować postnika sam stwórca, dlatego dla wielu wierzących jest on tak istotny, szczególnie w okresie Wielkanocy.
Chleb Ezechiela w łatwy sposób można przygotować w domu. Bazuje on na zakwasie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ponadto zawiera ugotowany bób, czerwoną soczewicę czy kaszę jaglaną. Smak bardzo wyróżnia się na tle tradycyjnych bochenków, ale także gwarantuje dostarczenie cennych składników, minerałów i witamin.
Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Przepis na chleb Ezechiela, czyli bochenek o wyjątkowym składzie
Składniki na zaczyn:
- 150 g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 50 g mąki z kaszy jaglanej,
- 100 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej,
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 200 g letniej wody.
Składniki na ciasto:
- 150 g letniej wody,
- 100 g czerwonej soczewicy gotowanej (np. z puszki),
- 100 g ugotowanego bobu,
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- 300 g mąki pszennej chlebowej.
- odrobina oleju,
- otręby,
- płaska łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn - zakwas, mąki i wodę łączymy ze sobą. Warto zrobić to dzień wcześniej, dzień przed właściwym pieczeniem chleba. Całość mieszamy i pozostawiamy na 14-16 godzin.
- Kolejnym krokiem jest dolanie do zaczynu wodę i wsypanie soli. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, a następnie dodajemy do masy zmielone lub zmiksowane ziarna soczewicy i bobu. Na koniec wsypujemy kaszę i stopniowo mąkę pszenną.
- Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto, które następnie zaczynamy wyrabiać, aż uzyska delikatnie ścisłą konsystencję. Gdy będzie nadmiernie kleić się do rąk, należy dodać odrobinę mąki.
- Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na 10 minut leżakowania - najlepiej pod ściereczką, by nie wyschło.
- Formę smarujemy olejem, posypujemy otrębami i mąką, a na koniec przekładamy do niej ciasto.
- Teraz kolej na wyrastanie chleba - w tym celu odkładamy go w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy do niego formę z ciastem, a na dnie piekarnika umieszczamy kilka kostek lodu. Gdy minie 20 minut zmniejszamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy całość przez 35 minut. Całkowity czas wypiekania chleba to 55 minut.
- Chleb studzimy na kratce, a następnie kroimy i gotowe.