Przepis na chleb Ezechiela. Recepturę z kart Biblii można odtworzyć we własnej kuchni

Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński - to najstarszy opisany rodzaj chleba, którego receptura widnieje na kartach Biblii i jednocześnie jeden z najzdrowszych. Bochenek jest obłędnie smaczny i długo pozostaje świeży, a to za sprawką naturalnego składu, wieloletniej tradycji i odpowiedniemu przygotowaniu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który jak się okazuje, wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy raz się przekonać, by później przerodziło się to w nawyk i powód do dumy. Chleb Ezechiela może być świetnym początkiem - jest obłędnie smaczny, a wiąże się z nim długa tradycja. 

Chleb Ezechiela - biblijne pieczywo z naturalnym składem 

Wzmiankę na temat chleba Ezechiela można znaleźć w Biblii, a konkretnie - w Księdze Ezechiela. Jak można przeczytać, stanowił on pokarm proroka, kiedy przebywał na pustyni. Miał pościć przez 390 dni, ponieważ otrzymał takie zadanie od Boga i żywił się wówczas jedynie owym chlebem. O samym składzie i przepisie miał poinformować postnika sam stwórca, dlatego dla wielu wierzących jest on tak istotny, szczególnie w okresie Wielkanocy. 

Chleb Ezechiela w łatwy sposób można przygotować w domu. Bazuje on na zakwasie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ponadto zawiera ugotowany bób, czerwoną soczewicę czy kaszę jaglaną. Smak bardzo wyróżnia się na tle tradycyjnych bochenków, ale także gwarantuje dostarczenie cennych składników, minerałów i witamin. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Przepis na chleb Ezechiela, czyli bochenek o wyjątkowym składzie 

Składniki na zaczyn: 

  • 150 g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 50 g mąki z kaszy jaglanej, 
  • 100 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej, 
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 
  • 200 g letniej wody. 

Składniki na ciasto:

  • 150 g letniej wody, 
  • 100 g czerwonej soczewicy gotowanej (np. z puszki), 
  • 100 g ugotowanego bobu, 
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • 300 g mąki pszennej chlebowej. 
  • odrobina oleju, 
  • otręby, 
  • płaska łyżka soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy zaczyn - zakwas, mąki i wodę łączymy ze sobą. Warto zrobić to dzień wcześniej, dzień przed właściwym pieczeniem chleba. Całość mieszamy i pozostawiamy na 14-16 godzin.
  2. Kolejnym krokiem jest dolanie do zaczynu wodę i wsypanie soli. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, a następnie dodajemy do masy zmielone lub zmiksowane ziarna soczewicy i bobu. Na koniec wsypujemy kaszę i stopniowo mąkę pszenną.
  3. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto, które następnie zaczynamy wyrabiać, aż uzyska delikatnie ścisłą konsystencję. Gdy będzie nadmiernie kleić się do rąk, należy dodać odrobinę mąki.
  4. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je na 10 minut leżakowania - najlepiej pod ściereczką, by nie wyschło. 
  5. Formę smarujemy olejem, posypujemy otrębami i mąką, a na koniec przekładamy do niej ciasto.
  6. Teraz kolej na wyrastanie chleba - w tym celu odkładamy go w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
  7. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy do niego formę z ciastem, a na dnie piekarnika umieszczamy kilka kostek lodu. Gdy minie 20 minut zmniejszamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy całość przez 35 minut. Całkowity czas wypiekania chleba to 55 minut.
  8. Chleb studzimy na kratce, a następnie kroimy i gotowe.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.