Surówka z kapusty pekińskiej brzmi sztampowo? Ale nie w tym wydaniu. Wystarczy poszatkować i skropić tym sosem

Kolorowe dodatki to nierozłączny dodatek domowych obiadów takich jak schabowy, pieczenie czy dania jarskie. Surówka z kapusty pekińskiej to w tej dziedzinie prawdziwa klasyka. Warto jednak nieco urozmaicić przepis i wzbogacić bukiet warzyw o kremowy dressing, który nada całości charakteru.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu nie może zabraknąć kolorowych sałatek i fikuśnych surówek. Idealną bazą do obu smakołyków jest kapusta pekińska, która jest nie tylko wyjątkowo uniwersalna, ale i świetnie smakuje w różnym towarzystwie warzyw czy ziół. Jak się okazuje, dodatek dressingu może być jednak kluczem do sukcesu. 

Surówka z kapusty pekińskiej, czyli klasyka w nowej odsłonie

Dania obiadowe bez warzywnych dodatków byłyby nudne i zdecydowanie mniej przyjemne dla oka. Warto zatem postawić na obłędnie smaczną i kolorową kompozycję ze świeżych produktów. Surówka z kapusty pekińskiej sprawdzi się w tej roli idealnie, szczególnie jeśli wzbogacimy ją o ciekawe dodatki i obłędnie aromatyczny dressing bazujący na musztardzie. 

Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do niemal każdego dania. Przepis opiera się jedynie na kilku produktach, jednak takie połączenie to prawdziwa uczta smaków i kolorów. Wszystko dzięki ostrości cebuli, swojskim ogórkom kiszonym, czy dodatku kremowego sosu jogurtowo-musztardowego. 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej - minimum pracy maks smaku 

Składniki: 

  • główka małej kapusty pekińskiej,
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli,
  • odrobina cukry pudru,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania kapusty z zewnętrznych liści. Następnie dokładnie ją szatkujemy i przekładamy do dużej miski. 
  2. Czerwoną cebulę kroimy w cienki piórka, z kolei ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  3. W filiżance przygotowujemy dressing - łączymyjogurt naturalny, ocet lub sok z cytryny, cukier, sól i musztardę francuską. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do misy z warzywami. 
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i podajemy do obiadu lub w formie przekąski. Smacznego!
Więcej o: