Każdy, kto regularnie robi zakupy spożywcze, choć raz kupił warzywo, na które później brakowało konkretnego pomysłu. Aby zapobiec marnowaniu jedzenia, a przy okazji chcąc zainspirować do szybkich i zdrowych rozwiązań, podpowiadamy, co zrobić z brokułu. Ta sałatka zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy również jajka na twardo. Gdy składniki będą ugotowane, brokuł odcedzamy na sitku, a jajka przekładamy do chłodnej wody. Dzięki temu będzie łatwiej obrać je ze skorupki.
Obrane i pokrojone w kostkę jajka łączymy w głębokim naczyniu z ugotowanym brokułem. Do tego dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i dokładnie mieszamy. Ser typu feta kroimy w grubą kostkę i również łączymy z resztą składników. Sałatkę mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na suchej patelni prażymy migdały. Jeśli nie możemy ich jeść z powodu alergii pokarmowej, świetnie sprawdzą się także nasiona słonecznika lub pestki dyni. Sałatkę dekorujemy prażonymi orzechami. Będzie smakować wyśmienicie gdy lekko się schłodzi. Pamiętaj jednak, by nie wkładać do lodówki ciepłego brokułu czy jaj, ponieważ może to uszkodzić sprzęt. Sałatkę najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym. To prawdziwy hit każdej imprezy. Smacznego!
Więcej interesujących artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl