Najlepszy deser to nie ciasteczka lub sernik. Dalgona Coffee to raj dla zmysłów, a to dzięki pysznej piance

Dalgona Coffee to napój i deser w jednym oraz dowód na to, że z kilku składników można wyczarować coś pysznego i orzeźwiającego. Dalgona Coffee obecnie bije rekordy popularności w social mediach i nic w tym dziwnego - jest po prostu pyszna, a esencją jej smaku jest kawowa pianka. Jednak kawa musi być konkretna - tylko i wyłącznie rozpuszczalna.

Więcej przepisów na smaczne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dalgona Coffee łączy w sobie deser, orzeźwiający napój i to co wszyscy kochamy, czyli kawę. Przygotowanie jest banalnie proste, jedyne co musisz wiedzieć, to jakiej kawy użyć. Musi być oczywiście rozpuszczalna i nawet jeżeli należysz do kawowych formalistów, przyznasz, że dalgona coffee to najlepszy deser na bazie ukochanego napoju. Jak zrobić to kawowe cudo? 

Dalgona Coffee - ucta dla zmysłów z lekką pianką

Składniki:

  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (możesz użyć mleka ciepłego lub zimnego, w zależności od tego, jak chcesz podać deser)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wrzątku
  • opcjonalnie: bita śmietana, kostki lodu

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miseczkę. Wsyp do niej cukier, kawę i dodaj gorącą wodę. Możesz użyć więcej wody, ale 2 łyżki powinny wystarczyć,  by powstała gesta, kremowa piana. 
  2. Za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj na gęstą, błyszcząca pianę.
  3. Do szklanek lub kubków wlej mleko - może być ciepłe lub zimne. Na wierzch połóż kawową pianę. Podawaj od razu, by piana nie wsiąkła w mleko. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.