-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepszy deser to nie ciasteczka lub sernik. Dalgona Coffee to raj dla zmysłów, a to dzięki pysznej piance
Najlepszy deser to nie ciasteczka lub sernik. Dalgona Coffee to raj dla zmysłów, a to dzięki pysznej piance
Dalgona Coffee to napój i deser w jednym oraz dowód na to, że z kilku składników można wyczarować coś pysznego i orzeźwiającego. Dalgona Coffee obecnie bije rekordy popularności w social mediach i nic w tym dziwnego - jest po prostu pyszna, a esencją jej smaku jest kawowa pianka. Jednak kawa musi być konkretna - tylko i wyłącznie rozpuszczalna.
Więcej przepisów na smaczne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dalgona Coffee łączy w sobie deser, orzeźwiający napój i to co wszyscy kochamy, czyli kawę. Przygotowanie jest banalnie proste, jedyne co musisz wiedzieć, to jakiej kawy użyć. Musi być oczywiście rozpuszczalna i nawet jeżeli należysz do kawowych formalistów, przyznasz, że dalgona coffee to najlepszy deser na bazie ukochanego napoju. Jak zrobić to kawowe cudo?
Dalgona Coffee - ucta dla zmysłów z lekką pianką
Składniki:
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (możesz użyć mleka ciepłego lub zimnego, w zależności od tego, jak chcesz podać deser)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wrzątku
- opcjonalnie: bita śmietana, kostki lodu
Sposób wykonania:
- Przygotuj miseczkę. Wsyp do niej cukier, kawę i dodaj gorącą wodę. Możesz użyć więcej wody, ale 2 łyżki powinny wystarczyć, by powstała gesta, kremowa piana.
- Za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj na gęstą, błyszcząca pianę.
- Do szklanek lub kubków wlej mleko - może być ciepłe lub zimne. Na wierzch połóż kawową pianę. Podawaj od razu, by piana nie wsiąkła w mleko.