Więcej przepisów na sałatki i nie tylko znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Sałatka jarzynowa przez wiele osób uważana jest za królową stołów. Każdy robi ją po swojemu, dodając składniki, które jednym wydają się niezbędne, a dla innych są profanacją. Jeśli jednak macie dość jarzynowej lub po prostu chcecie przetestować coś innego, proponujemy wam sałatkę koperkową siostry Anastazji. Jest tak dobra, że bez problemu mogłaby stanąć w szranki z jarzynową. I miałaby nawet spore szanse, by wygrać. Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy mięso. Piersi oczyszczamy ze ścięgien i obmywamy wodą, a potem albo gotujemy w posolonej wodzie, albo pieczemy. Osuszamy, czekamy, aż ostygną i kroimy w kostkę.
Do szklanego naczynia kolejno dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, pokrojone ogórki kiszone oraz pokrojonego ananasa, którego wcześniej należy odsączyć z zalewy. Dosypujemy odsączoną kukurydzę i groszek. Mieszamy wszystkie składniki.
Koperek przemywamy, osuszamy i siekamy. Obsypujemy nim składniki w misce. Dodajemy majonez i wszystko znów mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można ją udekorować np. natką pietruszki. Sałatka koperkowa Siostry Anastazji gotowa. Trzeba przyznać, że brzmi pysznie.
Inne przykładowe przepisy siostry Anastazji znajdziecie poniżej: