Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej

Ciastka owsiane to świetny pomysł na małe co nieco, kiedy w domu brak słodkości, a ochota nie odpuszcza. Dziś pokażemy wam, jak zrobić najpyszniejsze ciasteczka, którymi można zajadać się do woli, bez obaw, że coś pójdzie w boczki. Od czego trzeba zacząć? Od wybrania odpowiednich płatków. Najlepsze będą błyskawiczne.

ąWięcej przepisów na szybkie przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Każdy z nas lubi czasem przekąsić coś słodkiego. Niestety, miłość do słodyczy bywa ciężka, ale to nie znaczy, że musimy rezygnować z pysznych ciasteczek w obawie przed mianą rozmiaru ubrań. Dziś pokażemy, jak zrobić ciasta owsiane, które są absolutnie pyszne, a dodatkowo robi się je błyskawicznie - niemal "piorunem". Jeśli masz pod ręką błyskawiczne płatki owsiane, to masz w zasadzie wszystko - reszta składników na pewno cierpliwe czeka w kuchennych szafkach. Jeśli jednak chcesz trochę podrasować swoje ciasteczka, dodaj odrobinę cynamonu - będą jeszcze smaczniejsze.

Ciastka owsiane - przepis idealny na weekend

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej (najlepiej niskiego typu, ale możesz także użyć pełnoziarnistej)
  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 3 pełne łyżki cukru (polecam brązowy)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: suszone lub kandyzowane owoce

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy wyjmij masło z lodówki, by zmiękło. 
  2. Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj mąkę pszenną, cukier, wbij jajka i dodaj miękkie masło. Dołóż także cynamon, owoce i wymieszaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki. 
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie nakładaj na nią porcje ciasteczek - rób to za pomocą łyżki i lekko spłaszcz je, by były cienkie i w miarę jednakowe. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasteczka piecz przez 15-20 minut, w zależności od ich wielkości i kształtu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.