Ryż z jabłkami - przepis na szybki i tani obiad. Nie zapomnij o dwóch dodatkach, a będzie lepszy niż w dzieciństwie

Ryż z jabłkami to prostota w najlepszym wydaniu. Ten posiłek świetnie sprawdzi się jako szybki i tani obiad, ale także jako sycący podwieczorek i bilet do sentymentalnej podróży do smaków dzieciństwa. Jak zrobić ryż z jabłkami, by był najpyszniejszy? Cynamon jest ważny, wiadomo, ale do mleka warto dodać trochę wanilii.

Więcej przepisów na dania z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ryż z jabłkami to dla wielu z nas przyjemne wspomnienie z kolonijnych stołówek lub babcinej kuchni. Sposób wykonania jest banalny, a dodatek pasty z wanilii i cynamonu perfekcyjnie podkręci smak dania. Jeśli chodzi za tobą ochota na tani, ale jednocześnie sycący i pożywny posiłek, nic lepszego nie wymyślisz.

Ryż z jabłkami - przepis na tani i pyszny posiłek

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowego
  • płaska łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, pastę waniliową i masło (3 łyżki). Kiedy się zagotuje, wsyp ryż i gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż je na maśle z dodatkiem cynamonu i łyżki soli. Podsmażaj, aż jabłka zaczną się karmelizować. 
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko natłuść je masłem. Na dno wyłóż połowę ryżu. Następnie połóż podsmażone jabłka i na wierzchu ułóż resztę ryżu.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ryż z jabłkami zapiekaj przez 20-25 minut. Przed podaniem lekko oprósz cynamonem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.