Kopytka bez ziemniaków. Anna Lewandowska robi je z pięciu składników. Wystarczy zagnieść... i gotowe

Anna Lewandowska zdradziła przepis na obłędnie smaczne kopytka. Danie ma jednak nieco inny skład - na próżno szukać w nim tradycyjnej bazy, czyli ziemniaków. W zamian króluje lekka i zdrowa kasza jaglana, która w połączeniu z resztą składników gwarantuje ekspresowe ciasto i obłędny smak.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W tradycyjnej kuchni znajdziemy całą masę obłędnych dań jarskich. Wiele z nich bazuje na iście polskich składnikach, takich jak ziemniak. Anna Lewandowska znalazła jednak patent na kopytka z użyciem zupełnie innych składników - smak wypada bezkonkurencyjnie, a zdrowy zamiennik kusi bogactwem witamin. 

Kopytka bez deka ziemniaków, czyli przepis według Anny Lewandowskiej

Kopytka to ekspresowe, tnie i wyjątkowo smaczne danie jarskie, które kojarzy się ze swojskim domowym obiadem. Kluchy królują na talerzach zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, jednak najważniejszym szczegółem jest jędrna konsystencja i tekstura. W klasycznym przepisie gwarantuje to baza, czyli ziemniaki oraz odpowiednie dodatki. Anna Lewandowska ma jednak nieco inny przepis - na liście królują sypkie produkty. 

Przepis na kopytka Anny Lewandowskiej to nie tylko przysłowiowa bułka z masłem, ale i smaczny zdrowy efekt. Wszystko dzięki połączeniu kaszy jaglanej z dwoma rodzajami mąki - ziemniaczaną i kukurydzianą. Całość wystarczy energicznie zagnieść, uformować kopytka, wrzucić do wrzątku i zajadać się z oryginalnymi dodatkami. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka Anny Lewandowskiej

Składniki: 

  • 300 g suchej kaszy jaglanej,
  • 130 g mąki kukurydzianej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
  • 360 ml zimnej wody.
  • Sposób przygotowania: 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, do momentu aż przestanie się pienić.
  2. Następnie produkt gotujemy w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem soli przez około 10-12 minut. 
  3. Miękką kaszę starannie blendujemy i studzimy.
  4. Do naszej bazy dodajemy oba rodzaje mąki i przechodzimy do energicznego wyrabiania ciasta. Na koniec formujemy charakterystyczny wałeczek i wycinamy pod skosem niewielkich rozmiarów kopytka. 
  5. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez około dwie minuty - danie serwujemy z ulubionymi dodatkami. Mogą być to składniki słodkie np. masło i cukier lub słone - np. dowolny sos. 
Więcej o: