Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W tradycyjnej kuchni znajdziemy całą masę obłędnych dań jarskich. Wiele z nich bazuje na iście polskich składnikach, takich jak ziemniak. Anna Lewandowska znalazła jednak patent na kopytka z użyciem zupełnie innych składników - smak wypada bezkonkurencyjnie, a zdrowy zamiennik kusi bogactwem witamin.
Kopytka to ekspresowe, tnie i wyjątkowo smaczne danie jarskie, które kojarzy się ze swojskim domowym obiadem. Kluchy królują na talerzach zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, jednak najważniejszym szczegółem jest jędrna konsystencja i tekstura. W klasycznym przepisie gwarantuje to baza, czyli ziemniaki oraz odpowiednie dodatki. Anna Lewandowska ma jednak nieco inny przepis - na liście królują sypkie produkty.
Przepis na kopytka Anny Lewandowskiej to nie tylko przysłowiowa bułka z masłem, ale i smaczny zdrowy efekt. Wszystko dzięki połączeniu kaszy jaglanej z dwoma rodzajami mąki - ziemniaczaną i kukurydzianą. Całość wystarczy energicznie zagnieść, uformować kopytka, wrzucić do wrzątku i zajadać się z oryginalnymi dodatkami.
Składniki:
Sposób przygotowania: