Dodaj ten składnik do kotletów, a będą soczyste i delikatne. Prosty przepis na wyśmienity obiad

Jak przygotować mielone, żeby miały doskonałą konsystencję? Z tym specjalnym składnikiem będą wyjątkowo soczyste i delikatne. Przedstawiamy bardzo prostą recepturę, z którą przygotujesz idealny obiad.

Kotlety mielone to pomysł na prosty obiad, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Można łączyć je z wieloma surówkami, sałatkami i gotowanymi ziemniakami. Jak je przygotować, aby były soczyste i miały delikatną konsystencję? Wystarczy dodać do nich gęstego jogurtu greckiego. 

Zobacz wideo Jak się pozbyć kamienia z kabiny prysznicowej? Oto domowy sposób bez detergentów

Mielone z jogurtem będą naprawdę rewelacyjne

Do przygotowania kotletów mielonych można użyć mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Wyjdą równie dobre z mięsa drobiowego, np. indyka. Jogurt grecki sprawi, że kotlety będą miały lekką strukturę i soczystą konsystencję.

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • szklanka gęstego jogurtu,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Kotlety mielone można podawać z różnymi surówkami

Zamiast bułki tartej do kotletów można dodać czerstwą bułkę namoczoną w wodzie. Cebulę dobrze jest zeszklić przed dodaniem do masy, ale nie jest to konieczne. Oprócz soli i pieprzu warto dodać przyprawy takie jak majeranek, tymianek, natkę pietruszki czy pęczek koperku.

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  2. Umyj i posiekaj drobno natkę pietruszki.
  3. Mięso mielone wymieszaj dokładnie z jogurtem greckim, bułką tartą, cebulą, tymiankiem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki. Wyrabiaj masę do momentu, aż składniki połączą się ze sobą.
  4. Dodaj soli i pieprzu do smaku i wyrabiaj dalej, aż powstanie jednolita masa.
  5. Formuj kotlety i smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą miały złocistą barwę.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA