Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg

Jeśli chodzi o naleśniki, to możemy je jeść do oporu bez znudzenia. Dziś mamy dla was naleśniki w nowej wersji, która skradnie serca wszystkich łasuchów. Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, aksamitne i jeszcze pyszniejsze? Przyda się słodki proszek, który dodajesz do serników, lub robisz z niego krem do karpatki. Chodzi oczywiście o budyń.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki budyniowe to idealny pomysł na śniadanie, lunch do pracy lub szkoły, ale także na deser po sycącym obiedzie. Przepisu nie da się zepsuć, a naleśniki wychodzą delikatne i pyszniejsze niż kiedykolwiek. Jeśli kochasz naleśniki i  chcesz wypróbować ich w nowej wersji, sypnij budyniem - efekt cię zachwyci. 

Naleśniki - przepis z dodatkiem budyniu

Składniki:

  • 2 opakowania proszków budyniowych o smaku waniliowym
  • 250 ml mleka
  • 150 ml gazowanej wody
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wyjmij wszystkie składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Jajka wbij do miski, dodaj wodę i mleko. Całość zmiksuj. Następnie dodaj mąkę, cukier puder i proszek budyniowy. Miksuj przez chwilę, tylko do momentu, aż składniki się połącza. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten z mąki złączył składniki.
  3. Patelnię lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta i smaż krótko z obu stron, aż apetycznie się zrumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA