-
Haps
-
Jak przygotować
- Za komuny były przebojem, dziś nikt ich nie je. Jak zrobić bryzole? Bez cebuli nawet nie zaczynaj
Za komuny były przebojem, dziś nikt ich nie je. Jak zrobić bryzole? Bez cebuli nawet nie zaczynaj
Bryzol. Cóż to takiego? Starsi na pewno wspominają to danie z rozrzewnieniem, młodszym smakoszom nazwa pewnie niewiele mówi. Za czasów PRL bryzole królowały na pracowniczych stołówkach oraz wystawnych bankietach, a to nic innego niż ubity kawałek mięsa (najczęściej wołowego) usmażony na patelni i podany obowiązkowo z cebulką. Jak zrobić bryzole? Trzy wskazówki pomogą odtworzyć kultowe danie.
Więcej przepisów na kultowe dania PRL znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bryzol to potrawa, którą można przygotować na dwa, a w zasadzie na trzy sposoby. Oryginalny przepis zakłada użycie mięsa wołowego, jednak użycie wieprzowiny nie jest błędem. Jednak bryzole można podawać jako całe płaty mięsa obtoczone w mące i usmażone na tłuszczu, lub drobno posiekane (ale nie mielone) w formie owalnych, spłaszczonych kotletów. Do tego obowiązkowo była cebula uduszona na tej samej patelni, bo mięso oraz pieczarki - również smażone, a nie duszone. Musiały być rumiane, dlatego zarówno bryzol, jak i pieczarki należało solić tuż po obróbce. To danie zdecydowanie powinno powrócić na nasze stoły.
Bryzole - przepis na kultowe danie PRL
- 0,5 kg mięsa wołowego, najlepiej delikatnie przerośniętego tłuszczem (opcjonalnie może być także wieprzowina)
- 500 g małych pieczarek
- 1 jajko
- 3 cebule
- mąka pszenna
- masło i olej do smażenia
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta majeranku
Sposób wykonania:
- Mięso posiekaj ostrym nożem i włóż do miski. Dodaj jajko, sól i opcjonalnie trochę pieprzu. Następnie wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na ćwiartki.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i spłaszcz je. Następnie obtocz w mące z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej i na dość mocnym ogniu smaż bryzole z obu stron, by lekko się zbrązowiły. Następnie zdejmij je z ognia i na tej samej patelni podsmaż cebulę do zezłocenia.
- Kiedy cebula się zezłoci, dołóż łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Nie sól ich i nie mieszaj zbyt często, by nie puściły soku. Kiedy się podsmażą, połóż je na bryzole razem z cebulką.
- Tak przygotowane bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami - ziemniakami lub kaszą i kiszonym ogórkiem.