• Link został skopiowany

Za komuny były przebojem, dziś nikt ich nie je. Jak zrobić bryzole? Bez cebuli nawet nie zaczynaj

Bryzol. Cóż to takiego? Starsi na pewno wspominają to danie z rozrzewnieniem, młodszym smakoszom nazwa pewnie niewiele mówi. Za czasów PRL bryzole królowały na pracowniczych stołówkach oraz wystawnych bankietach, a to nic innego niż ubity kawałek mięsa (najczęściej wołowego) usmażony na patelni i podany obowiązkowo z cebulką. Jak zrobić bryzole? Trzy wskazówki pomogą odtworzyć kultowe danie.
Bryzol podawany był z duszonymi pieczarkami i cebulką oraz ziemniakami (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Shutterstock/ Christin Klose

Więcej przepisów na kultowe dania PRL znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Bryzol to potrawa, którą można przygotować na dwa, a w zasadzie na trzy sposoby. Oryginalny przepis zakłada użycie mięsa wołowego, jednak użycie wieprzowiny nie jest błędem. Jednak bryzole można podawać jako całe płaty mięsa obtoczone w mące i usmażone na tłuszczu, lub drobno posiekane (ale nie mielone) w formie owalnych, spłaszczonych kotletów. Do tego obowiązkowo była cebula uduszona na tej samej patelni, bo mięso oraz pieczarki - również smażone, a nie duszone. Musiały być rumiane, dlatego zarówno bryzol, jak i pieczarki należało solić tuż po obróbce. To danie zdecydowanie powinno powrócić na nasze stoły. 

Bryzole - przepis na kultowe danie PRL

  • 0,5 kg mięsa wołowego, najlepiej delikatnie przerośniętego tłuszczem (opcjonalnie może być także wieprzowina)
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • mąka pszenna
  • masło i olej do smażenia
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta majeranku

Sposób wykonania:

  1. Mięso posiekaj ostrym nożem i włóż do miski. Dodaj jajko, sól i opcjonalnie trochę pieprzu. Następnie wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na ćwiartki. 
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i spłaszcz je. Następnie obtocz w mące z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej olej i na dość mocnym ogniu smaż bryzole z obu stron, by lekko się zbrązowiły. Następnie zdejmij je z ognia i na tej samej patelni podsmaż cebulę do zezłocenia. 
  4. Kiedy cebula się zezłoci, dołóż łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Nie sól ich i nie mieszaj zbyt często, by nie puściły soku. Kiedy się podsmażą, połóż je na bryzole razem z cebulką. 
  5. Tak przygotowane bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami - ziemniakami lub kaszą i kiszonym ogórkiem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: