Zakwas na żurek - Ewa Wachowicz zwraca uwagę na esencjonalne składniki. Zapomnij o standardowej mące

Nie ma Wielkanocy bez Żurku, a z kolei żurku bez...zakwasu! Warto zatem przygotować bazę do świątecznej zupy już dziś. Przepis Ewy Wachowicz nie opiera się na mące, a nieco zdrowszym i ciekawszym składników. Efekt jest rewelacyjny i gwarantuje tradycyjny smak.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanocny żurek to tradycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto jednak odpowiednio wcześniej się do tego przygotować - mowa tu oczywiście o stworzeniu zakwasu, który jest obowiązkowym składnikiem kultowej zupy. Jak się okazuje, można przygotować go nie tylko z mąki. 

Domowy zakwas na żurek według Ewy Wachowicz 

Postaci jaką jest Ewa Wachowicz, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziennikarka, restauratorka i Miss Polonia 1992 r. to znana wielbicielka dobrego smaku, która chętnie dzieli się kuchennymi radami oraz rozmaitymi przepisami, w tym także klasykami rodem z polskiej kuchni. 

Przepis na zakwas na żurek według Ewy Wachowicz nie bazuje na mące, a na płatkach owsianych. Wystarczy je drobno zmielić, by uzyskać owsianą mąkę, która idealnie sprawdzi się w naszej miksturze. Tak przygotowana baza nada świątecznej zupie wyrazu i charakteru. W składzie nie może zabraknąć także czosnku i aromatycznych przypraw. Warto jednak pamiętać, by przygotować zakwas około pięć dni przed planowanym gotowaniem żurku. 

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Przepis na wielkanocny żurek Ewy Wachowicz 

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Płatki owsiane przesypujemy do dużego, szklanego słoja. 
  2. Wskazówka - innym ciekawym rozwiązaniem jest zmielenie płatków np. w młynku do kawy lub przy pomocy blendera. 
  3. Do naczynia z płatkami dorzucamy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą.
  5. Słój ze wszystkimi produktami przykrywamy bawełnianą ściereczką, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na pięć dni.
  6. Dokładnie w ten sam sposób można przygotować zakwas żytni, zastępując płatki owsiane mąką żytnią.
  7. Tak przygotowany zakwas świetnie podkreśli smak świątecznego żurku. Jak widać przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a smak zupy będzie znacznie bardziej wyrazisty niż w przypadku korzystania ze sklepowego produktu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.