Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanocny żurek to tradycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto jednak odpowiednio wcześniej się do tego przygotować - mowa tu oczywiście o stworzeniu zakwasu, który jest obowiązkowym składnikiem kultowej zupy. Jak się okazuje, można przygotować go nie tylko z mąki.
Postaci jaką jest Ewa Wachowicz, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziennikarka, restauratorka i Miss Polonia 1992 r. to znana wielbicielka dobrego smaku, która chętnie dzieli się kuchennymi radami oraz rozmaitymi przepisami, w tym także klasykami rodem z polskiej kuchni.
Przepis na zakwas na żurek według Ewy Wachowicz nie bazuje na mące, a na płatkach owsianych. Wystarczy je drobno zmielić, by uzyskać owsianą mąkę, która idealnie sprawdzi się w naszej miksturze. Tak przygotowana baza nada świątecznej zupie wyrazu i charakteru. W składzie nie może zabraknąć także czosnku i aromatycznych przypraw. Warto jednak pamiętać, by przygotować zakwas około pięć dni przed planowanym gotowaniem żurku.
Składniki:
Sposób przygotowania: