Żółtko po ugotowaniu ma siną lub zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy

Choć gotowanie jajek pozornie wydaje się proste, nie każdy wie, jak zrobić to prawidłowo. Okazuje się, że czasami po wyjęciu z garnka i obraniu wokół żółtka pojawia się sina lub zielonkawa obwódka. Jak tego uniknąć? Czy wpływa to na zdrowie i oznacza, że produkt się zepsuł?

Zbliża się Wielkanoc, czyli czas przygotowywania świątecznych potraw z wykorzystaniem jajek, których nie może zabraknąć na stole. Czasem po ugotowaniu okazuje się, że wokół żółtka jest zielonkawa lub sina obwódka. Czy to oznacza, że jest zepsuty?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Po ugotowaniu obwódka żółtka zmieniła kolor? Nie oznacza to, że jest zepsute

Jajka są bogatym źródłem witamin A, D, E i K, oraz żelaza, selenu, cynku, fosforu i manganu, dlatego chętnie spożywamy je nawet poza świętami wielkanocnymi. Jeśli po ugotowaniu, obraniu i przekrojeniu produktu na pół zauważasz, że żółtko pokryte jest siną lub zielonkawą, obwódką nie oznacza to, że jest zepsute. Zawarte w nim białko może być jednak nieco trudniejsze do strawienia. Jaki jest powód tego zjawiska? Okazuje się, że jajko było po prostu zbyt długo gotowane (najczęściej więcej niż 10 minut). To efekt naturalnej reakcji chemicznej i wytrącania się żelaza i siarki, które charakteryzują się właśnie zmianą koloru. Choć psują się walory estetyczne, metamorfoza jajka nie ma znaczenia dla smaku produktu. Może jednak prowadzić do utraty składników odżywczych.

Jajka wielkanocne. Jak prawidłowo ugotować je na twardo?

Jajka ugotowane na miękko nie mają nieestetycznej obwódki, jednak nie każdy je lubi i nie nadają się do wszystkich potraw. Z tego względu warto dowiedzieć się, jak ugotować produkt na twardo tak, by po przekrojeniu pięknie prezentował się w środku. Choć wydaje się to proste, kluczem do sukcesu jest przestrzeganie odpowiedniego czasu gotowania.

  1. Włóż jajka do zimnej wody i nastaw palnik. Możesz dodać niewielką ilość soli lub plasterki cytryny, dzięki czemu późniejsze obieranie będzie dużo prostsze.
  2. Poczekaj 7-8 minut od momentu zagotowania wody i wyłącz palnik.
  3. Zalej jajka zimną wodą, co pomoże zapobiec sinieniu żółtka. Gdy ostygną, odlej wodę i obierz je.

Jeśli zdarza ci się zapomnieć o odliczaniu czasu podczas gotowania jajek, dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w specjalny minutnik, który pomoże mierzyć czas od momentu zagotowania wody.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.