Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego dobrze jest przygotować listę potraw, jakie można podać podczas uroczystego śniadania. Jedną z nich są jajka faszerowane. Takie danie sprawdzi się nie tylko w święta - idealnie sprawdzi się jako wiosenne śniadanie. Jak przygotować faszerowane jajka? Podajemy recepturę, z która można przyrządzić prawdziwy rarytas.
Zobacz wideo Porzucił psa na oczach policjanta! Mundurowy uratował zwierzę
Jajka faszerowane sprawdzą się podczas Świąt Wielkanocnych i jako wiosenne śniadanie
Rzodkiewka, serek homogenizowany, majonez i pietruszka to główne składniki, z których można przygotować farsz do jajek. Zamiast natki pietruszki można użyć koperku, a serek homogenizowany można zastąpić gęstym jogurtem greckim. W poniższej wersji przedstawiamy przepis na szesnaście sztuk faszerowanych jajek.
Składniki:
- osiem jajek,
- sześć rzodkiewek,
- pół szklanki serka homogenizowanego,
- trzy łyżki majonezu,
- pęczek natki pietruszki,
- sól do smaku.
Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem
Przygotowanie:
- Umyj rzodkiewki i pokrój je w ćwiartki.
- Dokładnie wypłucz i posiekaj natkę pietruszki.
- Wymieszaj majonez z posiekaną pietruszką i serkiem homogenizowanym. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Ugotuj jajka na twardo. Po przestudzeniu obierz je ze skorupki i przekrój na pół.
- Połówki jajek wydrąż. Wyjęte żółtka wmieszaj widelcem we wcześniej przygotowany farsz.
- Napełniaj wydrążone białka farszem i dodaj do każdego z nich kawałek rzodkiewki.
- Jajka można ozdobić dodatkowo całymi listkami pietruszki albo kawałkami gałązek koperku.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl