Jajka faszerowane, czyli pomysł na wiosenne śniadanie. Tylko cztery składniki, a ile smaku!

Przedstawiamy przepis na jajka faszerowane, które sprawdzą się nie tylko w Wielkanoc. Do ich przygotowania wystarczy niewiele składników. Jako że ich wykonanie składa się z dość pracochłonnych etapów, najlepiej przyrządzać je w kilka osób.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego dobrze jest przygotować listę potraw, jakie można podać podczas uroczystego śniadania. Jedną z nich są jajka faszerowane. Takie danie sprawdzi się nie tylko w święta - idealnie sprawdzi się jako wiosenne śniadanie. Jak przygotować faszerowane jajka? Podajemy recepturę, z która można przyrządzić prawdziwy rarytas.

Zobacz wideo Porzucił psa na oczach policjanta! Mundurowy uratował zwierzę

Jajka faszerowane sprawdzą się podczas Świąt Wielkanocnych i jako wiosenne śniadanie

Rzodkiewka, serek homogenizowany, majonez i pietruszka to główne składniki, z których można przygotować farsz do jajek. Zamiast natki pietruszki można użyć koperku, a serek homogenizowany można zastąpić gęstym jogurtem greckim. W poniższej wersji przedstawiamy przepis na szesnaście sztuk faszerowanych jajek.

Składniki:

  • osiem jajek,
  • sześć rzodkiewek,
  • pół szklanki serka homogenizowanego,
  • trzy łyżki majonezu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól do smaku.

Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem

Przygotowanie:

  1. Umyj rzodkiewki i pokrój je w ćwiartki.
  2. Dokładnie wypłucz i posiekaj natkę pietruszki.
  3. Wymieszaj majonez z posiekaną pietruszką i serkiem homogenizowanym. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  4. Ugotuj jajka na twardo. Po przestudzeniu obierz je ze skorupki i przekrój na pół.
  5. Połówki jajek wydrąż. Wyjęte żółtka wmieszaj widelcem we wcześniej przygotowany farsz.
  6. Napełniaj wydrążone białka farszem i dodaj do każdego z nich kawałek rzodkiewki.
  7. Jajka można ozdobić dodatkowo całymi listkami pietruszki albo kawałkami gałązek koperku.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.