Lukier to jeden z najprostszych dodatków do ciast i deserów, jest przepiękną ozdobą różnych ciastek. Można go przygotować używając jedynie dwóch składników, czyli soku z cytryny oraz cukru pudru. Aby zrobić kolorowy lukier, można dodać do mieszanki soku, który nada mu odpowiedniej barwy, np. soku z wiśni. Poza tym można skorzystać z barwników spożywczych.
Zobacz wideo Porzucił psa na oczach policjanta! Mundurowy uratował zwierzę
Lukier - przepis na słodką ozdobę do wypieków
Jak zrobić lukier, aby był śnieżnobiały i miał właściwą konsystencję? Najważniejsze to dobrać odpowiednie proporcje cukru pudru i soku z cytryny. Zbyt duża ilość soku może spowodować, że lukier nie będzie biały, ale przezroczysty. Do zabarwienia lukru można użyć soków lub przypraw takich jak np. cynamon.
Składniki:
- szklanka cukru pudru lub więcej w zależności od ilości, jaką chce się uzyskać,
- około dwóch łyżek soku z cytryny.
Lukier zrobisz w kilku bardzo prostych krokach
Przygotowanie:
- Przesiej cukier puder do głębokiego naczynia, np. miski albo głębokiego talerza.
- Następnie ucieraj sok z cytryny z przesianym cukrem pudrem, aż powstanie jednolita gładka konsystencja. Bardzo ważne jest, aby rozetrzeć dokładnie masę. Dzięki temu można zapobiec wytworzeniu się grudek. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, należy dodać do niego cukru pudru, jeśli jest zbyt gęsty, soku z cytryny.
- Kiedy lukier będzie odpowiednio gęsty, można dekorować nim wypieki. Lukier powinien być rozprowadzony energicznymi ruchami. Warto użyć do tego rękawa cukierniczego i ozdabiać ciasta ulubionymi wzorami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl