.Więcej trików przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zapewne wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez jajek. Są nie tylko podstawą śniadań, ale pysznym dodatkiem do kanapek i sałatek, a kiedy znienacka złapie nas mały głód, zawsze warto mieć pod ręką jajko na twardo. Niestety, na jajku (szczególnie na tych z zaufanego, wiejskiego źródła) czasami nie ma daty ważności, a jeśli jest - no cóż, różnie z tym bywa. Dziś podpowiemy wam, jak sprawdzić, czy jajko jest na pewno świeże i czy można śmiało wbijać je do sernika.
Najbardziej znanym sposobem jest oczywiście próba szklanki. Podejrzane jajko należy włożyć do wysokiego naczynia wypełnionego wodą, najlepiej zimną lub taką, jaką ma jajko. Teraz należy obserwować. Jeśli jajko szybko podpłynie do góry i oderwie się od dna - niestety, to znak, że do skorupki dostało się powietrze i jajko zaczyna się psuć, lub już jest zepsute. Wówczas należy je ostrożnie wyrzucić uważając, by go przypadkiem nie rozbić - bardzo trudno wywietrzyć mieszkanie z tego fetoru. Jeśli jajko stoi na baczność lub lekko przechyla się w stronę dna, to znaczy, że ma ok. 2-3 tygodnie. Takie jajka będą świetne do ciast, ale również do sałatek i kanapek. Z kolei jeśli jajko lezy płasko na dnie szklanki, jest bardzo świeże. Z takiego jajka wyjdzie pyszna jajecznica, jajko sadzone, sos holenderski lub (jeśli ktoś jada) dodatek do tatara.
Jednak próba szklanki to druga czynność, która jedynie pomoże upewnić się co do świeżości jajka. Żeby oszczędzić sobie przykrych niespodzianek, wystarczy delikatnie wziąć w ręce podejrzane jajko, przybliżyć do ucha i lekko potrząsnąć. Jeśli będzie przypominało grzechotkę, tzn. jeśli poczujesz, że w skorupce coś się porusza i wydaje głuchy dźwięk, no cóż - jeśli jesteś w sklepie lub na rynku, odłóż jajko. Ten sposób jest przydatny, zwłaszcza gdy kupujesz jajka "ze wsi", ale w ten sam sposób sprawdzisz jajka w markecie. Jeśli jednak nie umiesz jednoznacznie stwierdzić, czy próba ręki daje ci pewność, pomóż sobie próbą szklanki - wówczas bez obaw możesz zacząć kręcić majonez lub kogel-mogel.