Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera duże ilości witaminy C, B, A i D. Poza tym znajdują się w nim mangan, fosfor, wapń, cynk, potas i selen. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zwalczyć przeziębienie. Co zrobić, aby po jego zjedzeniu nie miało się oddechu budzącego odrazę? Dobre sposoby na zniwelowanie takich zapachów to zielona herbata, jabłko z pietruszką oraz mleko.
Czosnek rozszerza naczynia krwionośne, tym samym obniża ciśnienie krwi. Pomaga w walce z zakażeniami bakteryjnymi. Poza tym dzięki zawartym antyoksydantom chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami. Wiele osób stosuje go podczas przeziębień. Jego spożycie wiąże się z nieprzyjemnym zapachem. Co można zrobić, aby zneutralizować taką woń?
Jedną z metod na nieprzyjemny zapach czosnku jest popijanie go tłustym mlekiem. Aby zniwelować odstraszającą woń czosnku, warto zjeść jabłko. Ten owoc zawiera enzym o nazwie oksydaza polifenolowa, która neutralizuje związki siarki, które są powodem brzydkiego zapachu. Podobne działanie ma natka pietruszki. Jeśli będzie się zagryzało nią czosnek, zapobiegnie się nieprzyjemnej woni. Kolejnym, podobnym sposobem jest popicie czosnku zieloną herbatą. Ma ona podobne działanie do jabłka i natki pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl