Jajeczne śniadanie Darii Ładochy, które zje nawet największy niejadek. Podsmaż, zamieszaj, a resztę zrobi piekarnik

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto o niego specjalnie zadbać. Musi być pożywne, a także szybkie w przygotowaniu. Taką propozycją są jajka zapiekane z przepisu Darii Ładochy. Nawet się nie spodziewasz, jak banalnie możesz je przyrządzić.

Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna, autorka książek, a także trenerka kuchni tajskiej i coach zdrowia. Od lat związana jest z telewizją, gdzie dzieli się swoim doświadczeniem. Na autorskich blogach kulinarnych również publikuje przepisy, które nadadzą świeżości tradycyjnym potrawom. Jej receptury dotyczą nie tylko dań głównych i deserów, lecz także śniadań, które są ważnym elementem każdego dnia.

Prezenterka jakiś czas temu podzieliła się przepisem na jajka, które są bezkonkurencyjne. Wyróżniają się szybkim sposobem przygotowania, prostą listą zakupów i tym, że nie tylko są smaczne, lecz także niewymagające. Zrobienie ich trwa kilka chwil, a to dzięki temu, że całą robotę robi piekarnik. To on po połączeniu produktów zapieka je w jedną całość.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Przepis na jajka w kokilkach Darii Ładochy

Składniki na farsz:

  • średnia cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g szpinaku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na zapiekane jajka:

  • 4 jajka,
  • 1 mozzarella,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dekoracyjne:

  • rukola.

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarellę pokrój w plasterki, szpinak przemyj i osusz. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, a pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj szpinak i pomidory, całość smaż przez kilka minut, na koniec dopraw solą i pieprzem.
  3. Przygotowane kokilki posmaruj niewielką ilością oliwy. Na dnie każdego naczynia ułóż plaster szynki szwarcwaldzkiej. Następnie umieść przygotowany farsz, a na wierzch wbij jajko.
  4. Na białku ułóż pokrojoną mozzarellę i oprósz całość solą i pieprzem. Tak przygotowane kokilki ułóż do naczynia żaroodpornego i nalej do niego wodę. Płyn powinien być do połowy wysokości naczynek.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie białka powinny się ściąć, a żółtko dalej powinno być płynne. Przed podaniem udekoruj danie świeżą rukolą.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.