Żurek bez zakwasu? Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę na białą zupę z dodatkiem specyficznego nabiału

Jednym z flagowych rarytasów serwowanych na Wielkanoc jest oczywiście żurek. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, który pozwoli przygotować białą zupę w nieco inny, ale równie smaczny sposób. Zamiast zakwasu wystarczy dodać litr nabiału, nie jest to jednak standardowe mleko!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc bez żurku to w wielu domach czysta abstrakcja. Tradycyjna zupa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco urozmaicić klasyczną recepturę. Tomasz Strzelczyk znalazł na to sprytne rozwiązanie. 

Żurek bez zakwasu, czyli wielkanocna zupa inaczej 

Nie ma Wielkanocy bez żurku, a z kolei żurku bez... zakwasu! Jak się jednak okazuje, nie ma rzeczy niemożliwych, tym bardziej w kuchni. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk, znany z kanału na YouTube @oddaszfartucha. Kucharz postanowił nieco udoskonalić tradycję i odtworzyć białą, świąteczną zupę w oryginalnym i smacznym wydaniu. 

Żurek bez zakwasu potrzebuje jednak nieco innej, białej bazy o określonym smaku. Strzelczyk wykorzystał do tego zsiadłe mleko, które w towarzystwie włoszczyzny, swojskiej kiełbasy, boczku, majeranku i kolorowych dodatków daje obłędny efekt, który docenią nawet najbardziej wymagający goście. Jeśli chodzi o podanie, nie może zabraknąć jajka, świeżo mielonego pieprzu i sporej porcji zieleniny, która sprawia, że całość prezentuje się nie tylko zdrowo, ale wręcz obłędnie!

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Przepis na żurek bez zakwasu według Tomasza Strzelczyka

Składniki: 

  • 2 pętka białej kiełbasy,
  • 150 g wędzonych żeberek,
  • surowa kość,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • litr kwaśnego mleka,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 łyżki majeranku,
  • hojna łyżka mąki żytniej,
  • czubata łyżka chrzanu tartego,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielenina do posypki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wrzucamy kość np. żebro i dwie białe kiełbasy. Dodajemy także wędzone żeberko i kawałek wędzonego boczku. Wszystkie mięsne składniki zalewamy wodą i stawiamy naczynie na palniku. Gotujemy na średniej mocy. 
  2. W tym czasie przygotowujemy włoszczyznę - marchew, por, pietruszkę i kawałek selera kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę prażymy na patelni lub palniku i dodajemy razem z pozostałymi warzywami do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut. 
  3. Po tym czasie wyciągamy z garnka kiełbasę, a na jej miejsce przekładamy obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy 20 minut. 
  4. W tym czasie rozrabiamy kwaśne mleko ze śmietaną, mąką i chrzanem. Produkty przekładamy do dużej miski, dokładnie łączymy. 
  5. Wskazówka - zamiast zsiadłego mleka możemy wykorzystać kefir. 
  6. Masę ze zsiadłego mleka, solimy, pieprzymy, a następnie blendujemy na gładką masę. 
  7. Gdy ziemniaki są już miękkie, wyciągamy z zupy całą wkładkę mięsną i warzywa (poza ziemniakami). Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Żurek ponownie zagotowujemy. W tym czasie kroimy marchew, która ponownie wyląduje w zupie. Warto poskubać także mięso, a boczek pokroić na mniejszą kostkę, podobnie jak kiełbasę. 
  8. Składniki przekładamy do zupy. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. na koniec dodajemy natkę pietruszki. 
  9. Tak przygotowany żurek rozlewamy do talerzy. Serwujemy z ugotowanym jajkiem i białą kiełbasą.  
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.