Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka

Jajka wielkanocne faszerowane to pozycja, której nie można zabraknąć. Z ziołami, z warzywami lub innymi dodatkami - ile upodobań smakowych, tyle farszów. Jajka faszerowane goszczą na naszych stołach zwłaszcza w okresie wielkanocny. Zainspiruj się naszymi przepisami i zaskocz bliskich.

Jajko wielkanocne faszerowane szynką - przepis na przepyszną przystawkę świąteczną

Jajko wielkanocne faszerowane pyszną szynką z dodatkiem wiosennych rzodkiewek cechuje się dużą chrupkością. Składnikami, które odpowiadają za intensywny smak, są przede wszystkim posiekana pietruszka i bazylia. Ważnym elementem tego dania są także odpowiednio dobrane przyprawy. Poniżej znajdziecie sprawdzoną recepturę krok po kroku.

Składniki:

  • 100 g szynki
  • 4 jaja
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • pół łyżeczki musztardy
  • posiekana świeża bazylia
  • posiekana natka pietruszki
  • 1-2 rzodkiewki
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Obierz ze skorupek, przekrój na połówki.
  3. Delikatnie wyciągnij żółtka.
  4. Rozgnieć je widelcem.
  5. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki.
  6. Pokrój rzodkiewkę na drobną kostkę.
  7. Dodaj posiekaną świeżą bazylię i natkę pietruszki.
  8. Dołóż domowy majonez i musztardę.
  9. Farsz dopraw przyprawami.
  10. Całość wymieszaj.
  11. Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
  12. Całość opcjonalnie udekoruj rzodkiewką i natką pietruszki.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Jajka na Wielkanoc - świąteczne jajka na Wielkanoc z dodatkiem kiełbasy

Jajka na Wielkanoc z dodatkiem kiełbasy i rzeżuchy to niespotykane połączenie, ale za to jakie pyszne w smaku! Przekonajcie się o tym sami - bardzo prosty przepis znajdziecie poniżej.

Świąteczne jajko na Wielkanoc - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 5 jajek
  • kawałek wiejskiej kiełbasy
  • 2-3 łyżki domowego majonezu
  • sól, pieprz - do smaku
  • posiekany szczypiorek
  • garść posiekanej rzeżuchy
  • słodka papryka do dekoracji

Wykonanie:

  1. Pokrój kiełbasę na kawałki.
  2. Dodaj posiekany szczypiorek, rzeżuchę.
  3. Dodaj 2-3 łyżki domowego majonezu.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz ze skorupek.
  6. Obrane jajka przekrój na pół i wyciągnij żółtka.
  7. Rozgnieć i dodaj je do reszty składników.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Farsz przełóż do białek.
  10. Faszerowane jajka możesz posypać słodką papryką i udekorować szczypiorkiem.

Wielkanocne jajka - z czym je podawać na wielkanocny stół? Podpowiadamy

Wielkanocne jajka z fetą i pomidorami to smak zbliżony do kuchni śródziemnomorskiej. Jeżeli lubicie ser feta, to wypróbujcie przepis na nadziewane nim jajka na Wielkanoc. Znajdziecie go tutaj:

Składniki:

  • 6 jaj
  • 50 g sera feta
  • domowy majonez
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • musztarda
  • 2 łyżki śmietany 12-procentowej

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, osusz, obierz ze skorupek, przekrój na połówki.
  2. Wyciągnij delikatnie żółtka.
  3. Do żółtek dodaj ser i domowy majonez. Całość rozgnieć widelcem.
  4. Pokrój pomidory na drobno.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Wszystko ze sobą wymieszaj.
  7. Dołóż umyty i posiekany szczypiorek.
  8. Farsz przełóż do białek.
  9. Gotowe jajka możesz udekorować szczypiorkiem. 

Zobacz też: Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.