Jajko wielkanocne faszerowane szynką - przepis na przepyszną przystawkę świąteczną
Jajko wielkanocne faszerowane pyszną szynką z dodatkiem wiosennych rzodkiewek cechuje się dużą chrupkością. Składnikami, które odpowiadają za intensywny smak, są przede wszystkim posiekana pietruszka i bazylia. Ważnym elementem tego dania są także odpowiednio dobrane przyprawy. Poniżej znajdziecie sprawdzoną recepturę krok po kroku.
Składniki:
- 100 g szynki
- 4 jaja
- 1 łyżka domowego majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- posiekana świeża bazylia
- posiekana natka pietruszki
- 1-2 rzodkiewki
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Obierz ze skorupek, przekrój na połówki.
- Delikatnie wyciągnij żółtka.
- Rozgnieć je widelcem.
- Szynkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrój rzodkiewkę na drobną kostkę.
- Dodaj posiekaną świeżą bazylię i natkę pietruszki.
- Dołóż domowy majonez i musztardę.
- Farsz dopraw przyprawami.
- Całość wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
- Całość opcjonalnie udekoruj rzodkiewką i natką pietruszki.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Jajka na Wielkanoc - świąteczne jajka na Wielkanoc z dodatkiem kiełbasy
Jajka na Wielkanoc z dodatkiem kiełbasy i rzeżuchy to niespotykane połączenie, ale za to jakie pyszne w smaku! Przekonajcie się o tym sami - bardzo prosty przepis znajdziecie poniżej.
Świąteczne jajko na Wielkanoc - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 5 jajek
- kawałek wiejskiej kiełbasy
- 2-3 łyżki domowego majonezu
- sól, pieprz - do smaku
- posiekany szczypiorek
- garść posiekanej rzeżuchy
- słodka papryka do dekoracji
Wykonanie:
- Pokrój kiełbasę na kawałki.
- Dodaj posiekany szczypiorek, rzeżuchę.
- Dodaj 2-3 łyżki domowego majonezu.
- Dodaj przyprawy.
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz ze skorupek.
- Obrane jajka przekrój na pół i wyciągnij żółtka.
- Rozgnieć i dodaj je do reszty składników.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Farsz przełóż do białek.
- Faszerowane jajka możesz posypać słodką papryką i udekorować szczypiorkiem.
Wielkanocne jajka - z czym je podawać na wielkanocny stół? Podpowiadamy
Wielkanocne jajka z fetą i pomidorami to smak zbliżony do kuchni śródziemnomorskiej. Jeżeli lubicie ser feta, to wypróbujcie przepis na nadziewane nim jajka na Wielkanoc. Znajdziecie go tutaj:
Składniki:
- 6 jaj
- 50 g sera feta
- domowy majonez
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- szczypior
- musztarda
- 2 łyżki śmietany 12-procentowej
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostudź, osusz, obierz ze skorupek, przekrój na połówki.
- Wyciągnij delikatnie żółtka.
- Do żółtek dodaj ser i domowy majonez. Całość rozgnieć widelcem.
- Pokrój pomidory na drobno.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wszystko ze sobą wymieszaj.
- Dołóż umyty i posiekany szczypiorek.
- Farsz przełóż do białek.
- Gotowe jajka możesz udekorować szczypiorkiem.
Zobacz też: Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak