-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest odpowiednio wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał
Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest odpowiednio wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał
Domowe ciasto to uczta dla podniebienia i zachwyt rodziny. Zbliżające się święta wielkanocne to idealny moment, aby taki wypiek przygotować. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, sięgnij po przepis na biszkopt idealny. Z tej receptury zawsze wychodzi.
Biszkopt to ciasto, które można podawać w różnych formach. Serwowane jest z dodatkami lub bez jednak nieważne co mu towarzyszy, zawsze wychodzi wyśmienicie. Wielkanoc, która zbliża się wielkimi krokami są zatem odpowiednią okazją, aby taki wypiek przygotować. Jeśli chcesz w tym roku zapewnić najlepsze doznania smakowe, wypróbuj przepisu na ciasto, które wzorowane jest na japońskim przysmaku. Mowa tu o cieście o nazwie kasutera. To właśnie ono jest słodkim biszkoptem, które z dodatkiem miodu deklasuje inne słodkości.
Ten pyszny smakołyk pojawił się w Japonii za sprawą portugalskich marynarzy i kupców. To właśnie oni w XVI wieku sprowadzili je do swojej placówki handlowej, która znajdowała się na północno-zachodnim wybrzeżu wyspy Kiusiu. Sekretem tego wypieku jest delikatna i sprężysta konsystencja, która po wypieczeniu staje się lekką chmurką.
Zobacz wideo Przepis na szarlotkę królewską
Przepis na biszkopt miodowy
Składniki
- 5 jajek,
- 150 g drobnego cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 80 g miodu,
- 45 g proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji,
- masło do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do większej miski i wsyp do nich cukier. Całość dokładnie utrzyj na gładką masę.
- Do jajecznej masy wlewaj małym strumieniem miód. Cały czas miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
- Następnie do całości przesiej mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz niewielką ilością mąki. Do tak przygotowanej formy wlej masę.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ciasto przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl