Tanie ciasto bez pieczenia. Smakuje bosko, mieni się kolorami tęczy i kosztuje mniej niż 15 zł

Jeśli szukasz pomysłu na tanie ciasto, które wymaga minimum pracy, a smakuje perfekcyjnie i pasuje na każdą okazję - ta-dam! Oto śmietanowiec, czyli proste ciasto bez pieczenia, które wygląda jak klejnoty zatopione w śnieżnej piance. Przepis jest banalny i nie wymaga od ciebie ciągłego stania w kuchni. Jak się za nie zabrać? Najlepiej już nastawiaj czajnik.

Więcej przepisów na tanie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie oszukujmy się - ceny w sklepach są, jakie są, ale przecież z tego powodu nie zrezygnujemy z pysznych ciast, które czasami naprawdę drogo wychodzą. Jednak nie wszystkie ciasta drogo wychodzą, a dziś udowodnimy wam, że przepyszne i efektowne ciasto można zrobić za grosze. Śmietanowiec zdecydowanie powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, kto lubi połasuchować od czasu do czau lub nie lubi skomplikowanych przepisów. Jak zabrać się za ten kryształowy deser? Już wyjaśniamy.

Tanie ciasto, czyli pyszny śmietanowiec z galaretkami

Składniki:

  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 1 krystaliczna galaretka
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała paczka biszkoptów
  • woda do rozpuszczenia galaretek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj trzy szklanki wrzątku i w każdej z nich rozpuść jeden kolor galaretki. Następnie przelej je do misek i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki będą niemal sztywne, zajmij się resztą.
  2. Krystaliczną galaretkę rozpuść i pozostaw do całkowitego ostudzenia, najlepiej w lodówce. Powinna być zimna, ale wciąż płynna - powinna jedynie nieznacznie zgęstnieć. Kiedy krystaliczna galaretka zacznie tężeć, a kolorowe będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
  3. Porządnie schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kiedy będzie już sztywna, cienką strużką wlej ostudzoną, krystaliczną galaretkę. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia, może to być forma na babkę i wyłóż ją folią spożywczą. Wyłóż na dno trochę ubitej śmietany, następnie układaj w dowolnych konfiguracjach pokruszone biszkopty i galaretki pokrojone w nierówne kawałki na zmianę z porcjami śmietany. 
  5. Formę włóż do lodówki na całą noc, by ciasto całkowicie stężało. Następnego dnia będzie idealne. 

Wskazówka: Zamiast jednej kolorowej galaretki możesz dodać garść ulubionych owoców, świeżych lub kandyzowanych. Biszkopty możesz też wykorzystać na spód ciasta. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.