Jeśli szukasz pomysłu na tanie ciasto, które wymaga minimum pracy, a smakuje perfekcyjnie i pasuje na każdą okazję - ta-dam! Oto śmietanowiec, czyli proste ciasto bez pieczenia, które wygląda jak klejnoty zatopione w śnieżnej piance. Przepis jest banalny i nie wymaga od ciebie ciągłego stania w kuchni. Jak się za nie zabrać? Najlepiej już nastawiaj czajnik.
Więcej przepisów na tanie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Nie oszukujmy się - ceny w sklepach są, jakie są, ale przecież z tego powodu nie zrezygnujemy z pysznych ciast, które czasami naprawdę drogo wychodzą. Jednak nie wszystkie ciasta drogo wychodzą, a dziś udowodnimy wam, że przepyszne i efektowne ciasto można zrobić za grosze. Śmietanowiec zdecydowanie powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, kto lubi połasuchować od czasu do czau lub nie lubi skomplikowanych przepisów. Jak zabrać się za ten kryształowy deser? Już wyjaśniamy.
Tanie ciasto, czyli pyszny śmietanowiec z galaretkami
Składniki:
3 różnokolorowe galaretki
1 krystaliczna galaretka
500 ml śmietanki 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
mała paczka biszkoptów
woda do rozpuszczenia galaretek
Sposób wykonania:
Przygotuj trzy szklanki wrzątku i w każdej z nich rozpuść jeden kolor galaretki. Następnie przelej je do misek i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki będą niemal sztywne, zajmij się resztą.
Krystaliczną galaretkę rozpuść i pozostaw do całkowitego ostudzenia, najlepiej w lodówce. Powinna być zimna, ale wciąż płynna - powinna jedynie nieznacznie zgęstnieć. Kiedy krystaliczna galaretka zacznie tężeć, a kolorowe będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
Porządnie schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kiedy będzie już sztywna, cienką strużką wlej ostudzoną, krystaliczną galaretkę.
Przygotuj formę do pieczenia, może to być forma na babkę i wyłóż ją folią spożywczą. Wyłóż na dno trochę ubitej śmietany, następnie układaj w dowolnych konfiguracjach pokruszone biszkopty i galaretki pokrojone w nierówne kawałki na zmianę z porcjami śmietany.
Formę włóż do lodówki na całą noc, by ciasto całkowicie stężało. Następnego dnia będzie idealne.
Wskazówka: Zamiast jednej kolorowej galaretki możesz dodać garść ulubionych owoców, świeżych lub kandyzowanych. Biszkopty możesz też wykorzystać na spód ciasta.