Więcej przepisów na tanie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie oszukujmy się - ceny w sklepach są, jakie są, ale przecież z tego powodu nie zrezygnujemy z pysznych ciast, które czasami naprawdę drogo wychodzą. Jednak nie wszystkie ciasta drogo wychodzą, a dziś udowodnimy wam, że przepyszne i efektowne ciasto można zrobić za grosze. Śmietanowiec zdecydowanie powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, kto lubi połasuchować od czasu do czau lub nie lubi skomplikowanych przepisów. Jak zabrać się za ten kryształowy deser? Już wyjaśniamy.
Tanie ciasto, czyli pyszny śmietanowiec z galaretkami
Składniki:
- 3 różnokolorowe galaretki
- 1 krystaliczna galaretka
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- mała paczka biszkoptów
- woda do rozpuszczenia galaretek
Sposób wykonania:
- Przygotuj trzy szklanki wrzątku i w każdej z nich rozpuść jeden kolor galaretki. Następnie przelej je do misek i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki będą niemal sztywne, zajmij się resztą.
- Krystaliczną galaretkę rozpuść i pozostaw do całkowitego ostudzenia, najlepiej w lodówce. Powinna być zimna, ale wciąż płynna - powinna jedynie nieznacznie zgęstnieć. Kiedy krystaliczna galaretka zacznie tężeć, a kolorowe będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
- Porządnie schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kiedy będzie już sztywna, cienką strużką wlej ostudzoną, krystaliczną galaretkę.
- Przygotuj formę do pieczenia, może to być forma na babkę i wyłóż ją folią spożywczą. Wyłóż na dno trochę ubitej śmietany, następnie układaj w dowolnych konfiguracjach pokruszone biszkopty i galaretki pokrojone w nierówne kawałki na zmianę z porcjami śmietany.
- Formę włóż do lodówki na całą noc, by ciasto całkowicie stężało. Następnego dnia będzie idealne.
Wskazówka: Zamiast jednej kolorowej galaretki możesz dodać garść ulubionych owoców, świeżych lub kandyzowanych. Biszkopty możesz też wykorzystać na spód ciasta.