Tanie ciasto bez pieczenia. Smakuje bosko, mieni się kolorami tęczy i kosztuje mniej niż 15 zł

Jeśli szukasz pomysłu na tanie ciasto, które wymaga minimum pracy, a smakuje perfekcyjnie i pasuje na każdą okazję - ta-dam! Oto śmietanowiec, czyli proste ciasto bez pieczenia, które wygląda jak klejnoty zatopione w śnieżnej piance. Przepis jest banalny i nie wymaga od ciebie ciągłego stania w kuchni. Jak się za nie zabrać? Najlepiej już nastawiaj czajnik.

Więcej przepisów na tanie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie oszukujmy się - ceny w sklepach są, jakie są, ale przecież z tego powodu nie zrezygnujemy z pysznych ciast, które czasami naprawdę drogo wychodzą. Jednak nie wszystkie ciasta drogo wychodzą, a dziś udowodnimy wam, że przepyszne i efektowne ciasto można zrobić za grosze. Śmietanowiec zdecydowanie powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, kto lubi połasuchować od czasu do czau lub nie lubi skomplikowanych przepisów. Jak zabrać się za ten kryształowy deser? Już wyjaśniamy.

Japoński biszkopt kasutera Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał

Tanie ciasto, czyli pyszny śmietanowiec z galaretkami

Składniki:

  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 1 krystaliczna galaretka
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała paczka biszkoptów
  • woda do rozpuszczenia galaretek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj trzy szklanki wrzątku i w każdej z nich rozpuść jeden kolor galaretki. Następnie przelej je do misek i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretki będą niemal sztywne, zajmij się resztą.
  2. Krystaliczną galaretkę rozpuść i pozostaw do całkowitego ostudzenia, najlepiej w lodówce. Powinna być zimna, ale wciąż płynna - powinna jedynie nieznacznie zgęstnieć. Kiedy krystaliczna galaretka zacznie tężeć, a kolorowe będą już gotowe, pokrusz biszkopty.
  3. Porządnie schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kiedy będzie już sztywna, cienką strużką wlej ostudzoną, krystaliczną galaretkę. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia, może to być forma na babkę i wyłóż ją folią spożywczą. Wyłóż na dno trochę ubitej śmietany, następnie układaj w dowolnych konfiguracjach pokruszone biszkopty i galaretki pokrojone w nierówne kawałki na zmianę z porcjami śmietany. 
  5. Formę włóż do lodówki na całą noc, by ciasto całkowicie stężało. Następnego dnia będzie idealne. 

Wskazówka: Zamiast jednej kolorowej galaretki możesz dodać garść ulubionych owoców, świeżych lub kandyzowanych. Biszkopty możesz też wykorzystać na spód ciasta. 

Obcokrajowiec przetestował polskie jedzenie Obcokrajowiec przetestował polskie specjały. Te zasmakowały mu najbardziej

Więcej o: