Sałatka z jajkiem to hit na Wielkanoc. Dodaj ten składnik, a goście będą wniebowzięci

Sałatka z jajkiem to danie, które w Wielkanoc będzie smakowało doskonale. Można ją przyrządzić z kilku składników, m.in. z ziemniaków, żółtego sera i ogórka konserwowego. Smak sałatki podkreślą kapary, oliwki i ocet balsamiczny.

Jak zrobić oryginalną sałatkę z jajkiem, która będzie idealna na Wielkanoc? Wystarczy połączyć kilka składników, polać całość oliwą i octem balsamicznym - to on sprawi, że sałatka będzie miała wyjątkowy charakter. Dodatkowo świetnie podkreślą jej smak kapary i czarne oliwki. Sałatka będzie się pięknie prezentowała posypana posiekaną natką pietruszki.

Zobacz wideo Porzucił psa na oczach policjanta! Mundurowy uratował zwierzę

Przepis na sałatkę z jajkiem. Istna bomba smakowa

Składniki:

  • cztery jajka,
  • cztery średniej wielkości ziemniaki,
  • około 200 g mieszanki sałat,
  • czerwona cebula,
  • dwa ogórki konserwowe,
  • kostka żółtego sera,
  • łyżka kaparów,
  • dwie łyżki czarnych oliwek bez pestek,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z jajkiem będzie smakowała idealnie z oliwą i octem balsamicznym

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. Jajka ugotuj na twardo przez około sześć minut.
  3. Wypłucz sałatę i pozostaw do okapania.
  4. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Ogórki konserwowe i żółty ser pokrój w kostkę.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj z ogórkami, serem, cebulą i sałatą.
  6. Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki lub połówki i dodaj do całości.
  7. Na koniec dodaj do sałatki oliwki i kapary, polej wszystko oliwą, skrop octem balsamicznym i dodaj soli i pieprzu do smaku.
  8. Sałatkę z jajkiem podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Sałatka z jajkiem sprawdzi się zarówno w Wielkanoc, jak i na kolację czy jako dodatek do obiadu. Oprócz podanych składników można użyć innych warzyw, np. pomidorków koktajlowych albo papryki konserwowej.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.