Jajko na twardo - czas to nie wszystko. Zastosuj prosty trik, a nigdy nie pęknie w trakcie gotowania

Idealne jajka na twardo to takie, których białko jest całkowicie ścięte, a ugotowane żółtko ma lekko wilgotną, lecz nie płynną konsystencję. Zmorą wielu gospodyń są zbyt przesuszone jajka lub pękające w trakcie gotowania. Jak tego uniknąć? Kuchenne triki przydadzą się nie tylko na Wielkanoc.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka na twardo wydają się być prostą potrawą w przygotowaniu. Poniekąd to prawda, w końcu wystarczy je ugotować i już. Niestety czasem podczas włożenia ich do garnka pękają, przez co białko ucieka i jaja gotują się nierównomiernie. Jak temu zaradzić? Sprawdź nasz kuchenny trik.

Jajko na twardo - czas jest ważny, ale nie tylko

Ilu ludzi tyle przepisów. Jednak trudno nie zgodzić się z tym, że im prościej, tym lepiej. Dlatego jeśli chcesz ugotować idealne jajko na twardo, które nie pęknie po włożeniu do garnka, zastosuj nasz domowy sposób. Przyda się nie tylko na Wielkanoc.

Po pierwsze wyciągnij wcześniej jajka z lodówki. Muszą osiągnąć temperaturę pokojową, dzięki czemu podczas gotowania nie popękają. Jeśli nie masz czasu, możesz wypróbować prostą metodę. Włóż jajko do garnka i zalej lekko ciepłą wodą. Pozostaw na blacie przez około pięć minut. Wyciągnij, lekko wstrząśnij i ponownie umieść w garnku na dodatkowe dwie minuty. 

Po tym czasie wyciągnij jajko. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Za pomocą łyżki delikatnie włóż jajko do wrzątku. Gotuj osiem minut.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pękające jajka na twardo. Kuchenny trik

Kolejną metodą, która zapobiega pękaniu jajek w tracie gotowania, jest użycie igły. Wystarczy delikatnie nakłuć jajka, które osiągnęły temperaturę pokojową, zalać je wodą i gotować przez osiem minut. Innym sposobem jest posolenie lub zakwaszenie wody.

Ten domowy sposób pozwoli uchronić delikatną skorupkę i sprawi, że jajka będą idealne. W tym celu wystarczy wycisnąć sok z połowy cytryny, wlać dwie łyżki octu, lub sok z kiszonych ogórków. Wypróbuj te metody zwłaszcza jeśli planujesz przygotować jajka faszerowane na Wielkanoc i chcesz uniknąć wpadki w postaci poszarpanych i zniekształconych białek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA