Rzeżucha na Wielkanoc. Zdradzamy, kiedy ją wysiać, by wyrosła na święta

Rzeżucha to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Urocza, ale jednocześnie charakterystyczna i intensywna w smak i zapachu roślina ma jednak swoje wymagania. Chociaż siew jest dziecinnie prosty i daje szybie efekty, warto pamiętać o kilku szczegółach, które zaważą na efekcie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sianie rzeżuchy to w wielu domach tradycja, która nabiera na sile szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych. Charakterystyczna roślina to nie tylko ozdoba dla ówczesnych potraw, ale także zdrowy dodatek o intensywnym smaku. Jak zatem siać rzeżuchę, by była gęsta, zielona i długo wytrzymała na parapecie? 

Wielkanocna rzeżucha, czyli mini uprawa na parapecie

Na samo słowo rzeżucha pierwszymi skojarzeniami jest wiosna, Wielkanoc, zdrowa żywność czy zielony dodatek. I tak rzeczywiście jest - charakterystyczna dla okresu świąt roślinka, w wielu domach króluje na parapecie. Warto wiedzieć, że wygląda dość niepozornie, wyróżnia ją oryginalny, pikantny smak oraz zapach, podobny do moringi. Od stuleci stosowana jest w kuchni, ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej, a to wszystko przez wyjątkowe działanie, smak i zawartość witamin. 

Rzeżucha siewna to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jest bogatym źródłem minerałów i cennych właściwości. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, odkażające - od wieków wykorzystywana jest do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej oraz w walce z pasożytami jelit, wspierające odchudzanie, a także działanie oczyszczające. 

Zobacz wideo Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C

Rzeżucha - kiedy i jak siać pachnąca zieleninę? 

Uprawa rzeżuchy to dziecinnie proste, ale i przyjemne do wykonania zadanie. Warto zaplanować także rodzinne sianie - tego typu aktywność nie tylko zbliży domowników, ale także pozwoli obserwować efekty pracy. Siew nie wymaga zatem dużego poświęcenia. Wystarczy odpowiednio się przygotować, dbać o odpowiednią wilgotność i uzbroić się w cierpliwość. 

Instrukcja wysiewania wielkanocnej rzeżuchy

Potrzebne będą: 

  • nasiona rzeżuchy,
  • wata,
  • woda,
  • odpowiednie naczynie szklane lub plastikowe. 
  1. Spory pas waty przełóż do naczynia. Ważne, by dobrze wyścielić podłoże. 
  2. Następni obficie namocz watę. 
  3. Na mokre podłoże wysyp nasiona rzeżuchy - warto rozprowadzić je dosyć gęsto, dzięki czemu roślinki będą ładnie się prezentować. 
  4. Naczynie z rzeżuchą postaw na nasłonecznionym parapecie. 
  5. Pamiętaj, by dbać o wilgotność podłoża ziarenek. Pierwsze efekty będą widoczne po kilku dniach - wówczas nasiona wykiełkują, a powoli do góry będą się piąć zielone listki. 
  6. Nadmiar wody w podłoży może zaszkodzić roślinie, zadbaj zatem o odpowiednie nawadnianie. 
  7. Efekt będzie widoczny już po 4-5 dniach. Wówczas nożyczkami przycinamy odrobinę zieleniny i przekładamy je na potrawy. 
Więcej o: