Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sianie rzeżuchy to w wielu domach tradycja, która nabiera na sile szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych. Charakterystyczna roślina to nie tylko ozdoba dla ówczesnych potraw, ale także zdrowy dodatek o intensywnym smaku. Jak zatem siać rzeżuchę, by była gęsta, zielona i długo wytrzymała na parapecie?
Na samo słowo rzeżucha pierwszymi skojarzeniami jest wiosna, Wielkanoc, zdrowa żywność czy zielony dodatek. I tak rzeczywiście jest - charakterystyczna dla okresu świąt roślinka, w wielu domach króluje na parapecie. Warto wiedzieć, że wygląda dość niepozornie, wyróżnia ją oryginalny, pikantny smak oraz zapach, podobny do moringi. Od stuleci stosowana jest w kuchni, ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej, a to wszystko przez wyjątkowe działanie, smak i zawartość witamin.
Rzeżucha siewna to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jest bogatym źródłem minerałów i cennych właściwości. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, odkażające - od wieków wykorzystywana jest do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej oraz w walce z pasożytami jelit, wspierające odchudzanie, a także działanie oczyszczające.
Uprawa rzeżuchy to dziecinnie proste, ale i przyjemne do wykonania zadanie. Warto zaplanować także rodzinne sianie - tego typu aktywność nie tylko zbliży domowników, ale także pozwoli obserwować efekty pracy. Siew nie wymaga zatem dużego poświęcenia. Wystarczy odpowiednio się przygotować, dbać o odpowiednią wilgotność i uzbroić się w cierpliwość.
Instrukcja wysiewania wielkanocnej rzeżuchy
Potrzebne będą: