Przepis na błyskawiczne racuchy. Połącz dwa białe składniki, a będą delikatne i jeszcze pyszniejsze

Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, ale także słodki podwieczorek lub posiłek do lunch boxa. Przepis, który dziś zaprezentujemy, jest inny niż wszystkie, ponieważ racuszki robi się bardzo szybko, a dzięki dwóm białym składnikom są pyszniejsze niż wcześniej. Po prostu połącz jogurt z twarogiem i oczaruj wszystkich nowym, lepszym smakiem.

Więcej przepisów na pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuszki, które wam dziś zaprezentujemy, są idealne na śniadanie dla dzieci, ale także jako pyszny i pożywny posiłek, wystarczy dodać do nich garść owoców lub kilka orzechów i możemy zaczynać dzień. Połączenie twarogu i jogurtu może kojarzyć się niektórym z poznańskim gzikiem, ale w racuchach jest jeszcze smaczniejsze. Jak zrobić racuchy w błyskawicznym tempie? Oto składniki i przepis.

Przepis na racuchy z jogurtem i twarogiem

Składniki:

  • 7 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 150 g twarogu, najlepiej chudego lub półtłustego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dolej jogurt i za pomocą miksera połącz składniki. 
  2. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce mąki, a kiedy składniki ją "wchłoną", dodawaj stopniowo biały ser. 
  3. Miskę z ciastem możesz odłożyć na chwilę, by odpoczęło. Dzięki temu racuszki będą bardziej puszyste. 
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Za pomocą łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na racuszki i smaż z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż zrobią się rumiane. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.