Chlebek bananowy, czyli najłatwiejsze ciasto świata. Będzie wilgotny i delikatny, a smak podkręci biała słodkość

Chlebek bananowy to idealny pomysł na szybkie i proste ciasto do kawy, ale także jako coś słodkiego do lunch boxa. Przepis jest banalny i trzeba dołożyć sporo wysiłku, by go zepsuć. Jednak bardzo łatwo jest podkręcić smak wypieku. Nie każdy wie, ale banany bardzo lubią się z białą czekoladą - pokrusz ją i dodaj do ciasta. Będziesz zbierać okruszki z talerza.

Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chlebek bananowy to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze i wszędzie, zastąpi nawet pieczywo, gdy zechcesz zjeść kanapkę z dżemem. Prostszego przepisu na ciasto nie ma w całej sieci, a dodatek białej czekolady i posiekanych migdałów to strzał w dziesiątkę. Jak się za to zabrać? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Domowy dojrzewający boczek Zrobiłam dojrzewający boczek. Włoska pancetta może się schować

Chlebek bananowy - przepis na proste ciasto

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe
  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • kostka masła
  • 4 większe jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 3/4 tabliczki białej czekolady
  • garść migdałów
  • opcjonalnie: małą garść suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj banany. 
  2. Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj przez 2 minuty. 
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką.
  4. Kiedy składniki się połączą i masa będzie nieco gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę i żurawinę, jeśli używasz.
  5. Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut. 

Ceny produktów na Wielkanoc Ile kosztuje sałatka jarzynowa? Cena Wielkanocnej tradycji znacząco wzrosła

By dodatkowo osłodzić chlebek bananowy, dekoruj go cukrem pudrem lub polewą. To ciasto długo pozostaje wilgotne, dlatego po upieczeniu przykryj je papierem śniadaniowym lub trzymaj pod przykryciem, a będzie idealne nawet 5 dni (o ile przez ten czas nie zostanie zjedzone).

Więcej o: