Chlebek bananowy, czyli najłatwiejsze ciasto świata. Będzie wilgotny i delikatny, a smak podkręci biała słodkość

Chlebek bananowy to idealny pomysł na szybkie i proste ciasto do kawy, ale także jako coś słodkiego do lunch boxa. Przepis jest banalny i trzeba dołożyć sporo wysiłku, by go zepsuć. Jednak bardzo łatwo jest podkręcić smak wypieku. Nie każdy wie, ale banany bardzo lubią się z białą czekoladą - pokrusz ją i dodaj do ciasta. Będziesz zbierać okruszki z talerza.

Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chlebek bananowy to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze i wszędzie, zastąpi nawet pieczywo, gdy zechcesz zjeść kanapkę z dżemem. Prostszego przepisu na ciasto nie ma w całej sieci, a dodatek białej czekolady i posiekanych migdałów to strzał w dziesiątkę. Jak się za to zabrać? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Chlebek bananowy - przepis na proste ciasto

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe
  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • kostka masła
  • 4 większe jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 3/4 tabliczki białej czekolady
  • garść migdałów
  • opcjonalnie: małą garść suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj banany. 
  2. Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj przez 2 minuty. 
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką.
  4. Kiedy składniki się połączą i masa będzie nieco gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę i żurawinę, jeśli używasz.
  5. Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut. 

By dodatkowo osłodzić chlebek bananowy, dekoruj go cukrem pudrem lub polewą. To ciasto długo pozostaje wilgotne, dlatego po upieczeniu przykryj je papierem śniadaniowym lub trzymaj pod przykryciem, a będzie idealne nawet 5 dni (o ile przez ten czas nie zostanie zjedzone).

Więcej o:
Copyright © Agora SA