Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chlebek bananowy to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze i wszędzie, zastąpi nawet pieczywo, gdy zechcesz zjeść kanapkę z dżemem. Prostszego przepisu na ciasto nie ma w całej sieci, a dodatek białej czekolady i posiekanych migdałów to strzał w dziesiątkę. Jak się za to zabrać? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.
Chlebek bananowy - przepis na proste ciasto
Składniki:
- 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe
- 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka sody
- kostka masła
- 4 większe jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. 3/4 tabliczki białej czekolady
- garść migdałów
- opcjonalnie: małą garść suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj banany.
- Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj przez 2 minuty.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką.
- Kiedy składniki się połączą i masa będzie nieco gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę i żurawinę, jeśli używasz.
- Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.
By dodatkowo osłodzić chlebek bananowy, dekoruj go cukrem pudrem lub polewą. To ciasto długo pozostaje wilgotne, dlatego po upieczeniu przykryj je papierem śniadaniowym lub trzymaj pod przykryciem, a będzie idealne nawet 5 dni (o ile przez ten czas nie zostanie zjedzone).