Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i zakupy. Wśród tradycyjnych dań takich jak żurek, mazurek czy jajka na wszelakie sposoby, nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Tradycyjny specjał można jednak zepsuć jednym składnikiem - Magda Gessler odradza dodawanie tego warzywa.
Sałatka jarzynowa to niemalże kulinarne dobro narodowe. Przygotowuje się ją w wielu domach: na co dzień i od święta. W Wielkanoc jest to jednak element obowiązkowy. Chociaż receptura każdej gospodyni i kucharza jest nieco inna, bazę stanowią przede wszystkim jajka, majonez i marchew. Pozostałe składniki można dowolnie komponować, jednak jak radzi Magda Gessler jedno warzywo może zniweczyć starania i dosłownie zepsuć sałatkę.
Owym zakazanym składnikiem jest oczywiście cebula. Magda Gessler wpisała produkt na czarną listę składników sałatki jarzynowej. Jest ku temu ważny powód. Warzywo zdaniem restauratorki nie tylko wydziela charakterystyczny i intensywny zapach, ale także może zepsuć smak sałatki poprzez znacznie szybszą fermentację.
Magda Gessler ma swój niezawodny sposób na sałatkę jarzynową. Restauratorka bazuje na jarzynach gotowanych samodzielnie - warto postawić na tą wersję niż sklepowy słoik z gotowcem. Baza to oczywiście ugotowane i drobno pokrojone jajka, ale także marchew, pietruszka, mały kawałek selera, domowej roboty ogórki kiszone, groszek i oczywiście ziemniak. Na liście składników nie mogło zabraknąć także owocowego akcentu - mowa tu oczywiście o jabłku, które sprawia, że wszystkie smaki ładnie się przegryzają i dopełniają. Reszta to już czysta klasyka - majonez, również najlepszy jest ten domowej roboty oraz sól i pieprz.
Tak przygotowane składniki drobno kroimy, łączymy z kremowym sosem majonezowym i dajemy sałatce kilka godzin odpoczynku. Wówczas smaki się przełamią, a efekt będzie obłędnie smaczny.