• Link został skopiowany

Wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Wielkanocny przekładaniec jest dużo lepszy. To dzięki tej masie

W Wielkanoc na stołach pojawiają się smaczne klasyki, które powtarzają się co roku. Na pewno będzie można posmakować sernika, który króluje za każdym razem. Aby tegoroczne święta nabrały nowego smaku, proponujemy ciasto, które przypomina serowy wypiek, lecz wyróżnia się szczegółami. To właśnie one przeważają nad smakiem.
Przekładaniec serowo-kajmakowy zdj. ilustracyjne
Fot. Shutterstock, Marso

Co roku gospodynie i gospodarze na swoich stołach serwują smakołyki, które uwielbiane są przez wszystkich. Obok jajek, które przygotowane są na różne sposoby, można znaleźć zupy, sałatki i swojskie mięsa. Gdy brzuchy napełnione są konkretnym jedzeniem, warto wtedy sięgnąć po desery, których również nie może zabraknąć. Serniki, babeczki i mazurki to tylko początek listy wypieków, których można zasmakować. Aby w tym roku zaskoczyć gości niebanalnym ciastem, proponujemy skorzystać z przepisu na przekładaniec serowo-kajmakowy. Niektórym może przypominać sernik, lecz dodatek krówki całkowicie zmienia smak.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na przekładaniec serowo-kajmakowy

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 żółtka
  • 120 g margaryny,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego białego sera,
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół kostki masła,
  • 120 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Składniki dodatkowe:

  • puszka masy kajmakowej,
  • bakalie lub czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto zacznij od wykonania kruchego ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Następnie wlej śmietanę, żółtka, a także wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni. Powinno powstać jednolite ciasto.
  3. Tak przygotowaną masę uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie podziel je na dwie równe części i rozwałkuj na kształt blaszki do pieczenia.
  5. Placki umieść w formach i piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Po wypieczeniu wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
  6. Gdy ciasto się piecze przygotuj masę serową. Do garnka wrzuć ser, cukier, cukier waniliowy, wlej żółtka i całe jajko i wszystko dokładnie wymieszaj na małym ogniu.
  7. Po lekkim rozpuszczeniu dodaj masło, mleko i budyń waniliowy. Ponownie wymieszaj do rozpuszczenia składników. Gotuj do zgęstnienia.
  8. Na jednym placku rozprowadź całą masę serową i przykryj to drugą częścią ciasta. Tak złożone odstaw na około 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  9. Po tym czasie wierzch polej masą kajmakową i udekoruj według uznania. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: