Babcia robiła je co święta. Dzięki jednej zasadzie tymbaliki znikały szybciej niż barszcz

Kiedyś ten przysmak podawany był na każdej rodzinnej imprezie, dziś mało kto o nim pamięta. Babcie robiły go najlepiej, a my zdradzamy przepis, który trudno podrobić. Tymbaliki swoją prostotą i ciekawym wyglądem znów mogą cieszyć się popularnością wśród bliskich.

Sięgając pamięcią do świąt, które przeżywaliśmy jako dzieci można zobaczyć obrazy, które różnią się od Wielkanocy, którą mamy teraz. Obecnie na stołach zaczęło się robić coraz mniej miejsca, a to z powodu ciągle powiększającego się menu. Obficie zastawione cieszą całą rodzinę, jednak już coraz rzadziej można zasmakować potraw, które były przygotowane za czasów naszych dziadków. Jedną z bardziej kultowych przekąsek, która odnalazła swoje miejsce na każdej rodzinnej uroczystości jest tymbalik. Co to takiego? Jest to galaretka, w której znajdują się warzywa, mięso, a nawet i jajko, które uzupełnia całą przekąskę. Najczęściej można w niej zasmakować groszku, marchewki lub kukurydzy, jednak dobór dodatków jest sprawą indywidualną. Jeśli przy ich przygotowaniu będziesz się zastanawiać, jakie mięso wybrać to wybór jest prosty. Okazuje się, że według babci najlepszym trafem jest mięso z kurczaka, które wcześniej ugotowane było w rosole. Dzięki niemu przystawka jest zjadana w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek

Przepis na tymbaliki wielkanocne

Składniki

  • 1,5 l bulionu,
  • 3 ugotowane udka z kurczaka,
  • 5 jajek,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • 100 g marchewki,
  • 100 g groszku z puszki,
  • 8 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso z rosołu podziel na mniejsze kawałki, jednak nie mogą być one za małe. Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj na twardo przez około 10 minut. Następnie ostudź, obierz i pokrój każde na 4 części.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Następnie ugotuj do miękkości na wolnym ogniu i odcedź.
  3. Do kilku plastikowych pojemników wrzuć pokrojone jajka, kukurydzę, groszek, kurczaka i marchewkę.
  4. Bulion doprowadź do wrzenia, dopraw go i wsyp żelatynę. Zamieszaj i zdejmij z palnika.
  5. Tak przygotowany wywar rozlej do pojemników ze składnikami i odstaw całość na kilka godzin do stężenia. Po wystudzeniu przenieś foremki do lodówki.
  6. Przed podaniem wyjmij zawartość formy na talerz i skrop octem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.