Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowanie ziemniaków często przedłuża serwis obiadu. W tym czasie domownicy się niecierpliwią, a inne dania stygną - warto zatem poznać banalnie proste rozwiązanie. Mowa tu o gotowaniu w kuchence mikrofalowej! Zmiana dotychczasowych nawyków gwarantuje ekspresowy efekt.
Najpopularniejszym dodatkiem obiadowym jest w wielu polskich domach ziemniak. Swojskie warzywo idealnie komponuje się z mielonymi, schabowymi czy wiosennym sadzonym i mizerią. Bulwy możemy dodawać także do wielu innych rarytasów, jednak często wymaga to obróbki termicznej. Kto w kuchni lubi się z owym ziemniakiem, ten doskonale zna zawód jaki sprawia mozolne, długie gotowanie. Warto zatem porzucić tradycyjny styl gotowania i przetestować gotowanie w mikrofalówce. Efekt potrafi zaskoczyć!
Chociaż jakiś czas temu hitem było gotowanie w zmywarce, zapewniamy, że pomysł z gotowaniem ziemniaków w mikrofalówce jest znacznie bardziej bezpieczny i pomocny. Z pomocą tego urządzenia, mogą być gotowe znacznie szybciej, niż przy tradycyjnym gotowaniu na ogniu bądź indukcji.
Gotowanie ziemniaków zajmuje ok. 20-30 minut w zależności od ich wielkości. Proces ten można oczywiście przyśpieszyć różnymi trikami jak zalanie warzyw ciepłą wodą lub pokrojenie ich w drobną kostkę. Patent z wykorzystaniem pomocy kuchenki mikrofalowej da jednak pożądany efekt bez zbędnego kombinowania.
Ziemniaki z mikrofali będą gotowe w 10 minut - nie potrzebujemy jednak do tego wody, bowiem warzywa będą raczej pieczone. Ziemniaki kroimy na kawałki, a jeżeli chcemy przyrządzić je w całości, nakłuwamy widelcem. Bulwy umieszczamy w bezpiecznym dla mikrofali naczyniu i ustawiamy maksymalną moc naszej kuchenki mikrofalowej. Proces przygotowania trwa od 6 do 15 minut. Po tym czasie możemy zajadać się apetycznymi ziemniakami.