Zapomnij o pieczarkach i wędlinie. Ten przepis na faszerowane jajka to klasyka i raj dla podniebienia

Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto jednak postawić na bazową recepturę z jedynie pięciu składników. Zapomnij o pieczarkach, awokado czy wędlinie - tu króluje prostota i smak!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc to przede wszystkim jajka. Swojski produkt można podać w najrozmaitszych postaciach, zaczynając od klasycznego na twardo, a kończąc na dodawaniu ich do wypieków. Warto skupić się jednak na spektakularnych przekąskach takich jak jaja faszerowane. Przepis to banał z którym każdy bez problemu się upora!

Faszerowane jajka - klasyka na pierwszym miejscu 

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Hasło "mniej znaczy więcej" idealnie sprawdzi się zatem podczas wielkanocnych przygotowań. Jajka które są na piedestale, można zatem przygotować na wiele smacznych sposobów, jednak faszerowanie gwarantuje obłędny smak no i przede wszystkim piękną prezencję na świątecznym stole. 

Jeśli chcesz przygotować smaczne jajka faszerowane, nie musisz tracić wiele czasu. Wymyślne składniki i dodatki także okażą się zbędne. Jak się okazuje, wystarczy majonez, świeża zielenina, żółtka i łyżeczka chrzanu oraz musztardy. Takie połączenie to gwarancja obłędnego smaku. Przepis idealnie sprawdzi się na nadchodzącą Wielkanoc - jest banalnie prosty w przygotowaniu i zajmie jedynie kilka minut. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Przepis na faszerowane jajka w klasycznej odsłonie

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki majonezu, 
  • dymka lub szczypiorek,
  • łyżeczka chrzanu, 
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz i sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupek i delikatnie przekrój na połówki. 
  2. Z każdej połówki wyciągnij żółtko i przełóż je do miseczki. 
  3. Do żółtek dodaj majonez, łyżeczkę musztardy i chrzanu, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, do powstania gładkiej masy. 
  4. Na koniec dodaj do farszu drobno posiekaną dymkę lub szczypior. Ponownie zamieszaj. 
  5. Tak przygotowany farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub przy pomocy łyżeczki wypełnij białka jaj. 
  6. Wielkanocne jajka faszerowane są gotowe do podania - na koniec wystarczy zadbać o ładne podanie i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA