Przedstawiamy przepis na zupę kalafiorową o fantastycznym smaku i aromacie. To warzywne danie będzie pasowało idealnie do wiosennej aury. Jak je przygotować, aby miało oryginalny smak? Do kalafiorowej wystarczy dodać kilka specjalnych składników. Zupę warto podawać z dodatkiem koperku i z grzankami.
Zobacz wideo
Jak Cleo utrzymuje sylwetkę w dobrej kondycji? "Dużo koncertuję, to jest permanentne cardio!"
Zupa kalafiorowa - przepis na tradycyjny obiad
Miód i ostra papryka to składniki, które dodadzą kalafiorowej niecodziennego smaku.
Składniki:
- duży kalafior,
- dwie marchwie,
- korzeń pietruszki,
- trzy średniej wielkości ziemniaki,
- cebula,
- pieprz cayenne,
- płaska łyżeczka miodu,
- trzy łyżki masła,
- szklanka śmietanki kremówki,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie grzanki do podania.
Zupa kalafiorowa sprawdzi się wiosną. Pełna smaku i zdrowia
Przygotowanie:
- Umyj kalafiora i pokrój go na mniejsze części.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
- Obierz i umyj marchew i pietruszkę. Pokrój je w talarki.
- Rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim cebulę. Przełóż do garnka marchew, pietruszkę i ziemniaki.
- Smaż całość przez około siedem minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa.
- Przygotowanego wcześniej kalafiora przełóż do garnka z warzywami i zalej całość dwoma litrami wody i zagotuj.
- Gotuj zupę przez około kwadrans na najmniejszym ogniu.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem, pieprzem cayenne i łyżeczką miodu. Wymieszaj dokładnie całość.
- Umyj i posiekaj drobno pęczek koperku.
- Zupę można zahartować śmietaną i podawać z koperkiem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl