Zupa kalafiorowa. Dopraw ją tymi składnikami, a zniknie z talerzy w kilka sekund

Zupa kalafiorowa to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jak sprawić, aby miała niepowtarzalny smak? Wystarczy dodać do niej kilka specjalnych składników. To one zmienią jej charakter. Chodzi o ostrą paprykę i łyżeczkę miodu.

Przedstawiamy przepis na zupę kalafiorową o fantastycznym smaku i aromacie. To warzywne danie będzie pasowało idealnie do wiosennej aury. Jak je przygotować, aby miało oryginalny smak? Do kalafiorowej wystarczy dodać kilka specjalnych składników. Zupę warto podawać z dodatkiem koperku i z grzankami. 

Zobacz wideo Jak Cleo utrzymuje sylwetkę w dobrej kondycji? "Dużo koncertuję, to jest permanentne cardio!"

Zupa kalafiorowa - przepis na tradycyjny obiad

Miód i ostra papryka to składniki, które dodadzą kalafiorowej niecodziennego smaku.

Składniki:

  • duży kalafior,
  • dwie marchwie,
  • korzeń pietruszki,
  • trzy średniej wielkości ziemniaki,
  • cebula,
  • pieprz cayenne,
  • płaska łyżeczka miodu,
  • trzy łyżki masła,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie grzanki do podania.

Zupa kalafiorowa sprawdzi się wiosną. Pełna smaku i zdrowia

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafiora i pokrój go na mniejsze części.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
  4. Obierz i umyj marchew i pietruszkę. Pokrój je w talarki.
  5. Rozpuść masło w garnku i zeszklij na nim cebulę. Przełóż do garnka marchew, pietruszkę i ziemniaki.
  6. Smaż całość przez około siedem minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa.
  7. Przygotowanego wcześniej kalafiora przełóż do garnka z warzywami i zalej całość dwoma litrami wody i zagotuj.
  8. Gotuj zupę przez około kwadrans na najmniejszym ogniu. 
  9. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem, pieprzem cayenne i łyżeczką miodu. Wymieszaj dokładnie całość.
  10. Umyj i posiekaj drobno pęczek koperku.
  11. Zupę można zahartować śmietaną i podawać z koperkiem. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.