Pasta jajeczna, czyli coś pysznego z niczego. Weź to co masz w lodówce i wymieszaj, ale nie zapomnij o ostrym dodatku

Pasta jajeczna to przepis, który każdy zdecydowanie musi znać, chociaż w sumie nie wiem, czy słowo "przepis" jest tu odpowiednie, ponieważ kojarzy się z czymś bardziej skomplikowanym, a pasta jajeczna jest przecież banalnie prosta. Jak ją podkręcić, by pasowała i na kanapkę i do roladek z szynki? Odrobinka chrzanu i musztardy to jest to, a szczypiorek będzie kropką nad "i".

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pasta jajeczna jest dobra na wszystko - i na chleb, i na plaster wędliny i po prostu na talerz. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, a co ważne - nie jest drogie i czasochłonne, ot tyle, co gotują się jajka. Dziś podpowiemy wam, jak w prosty sposób podkręcić jej smak i sprawić, że będzie idealna na Wielkanoc, a to za sprawą dodatków, które każdy Polak uwielbia - chrzan, musztarda, szczypiorek i jeszcze kilka cudów. 

Pasta jajeczna - coś pysznego z niczego

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • pół szalotki
  • łyżeczka chrzanu
  • płaska łyżeczka musztardy
  • majonez
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • opcjonalnie kilka marynowanych grzybków

Sposób wykonania:

  1. Ostudzone jajka obierz i pokrój lub rozdrobnij w malakserze. Możesz także rozgnieść widelcem - jak ci wygodniej. Następnie przełóż do miski. 
  2. Ogórki, cebulkę i grzybki pokrój w dość drobną kostkę, dodaj do jajek. Dodaj trochę pieprzu i soli.
  3. Dodaj dwie łyżki majonezu, chrzan i musztardę i całość wymieszaj. W razie potrzeby dołóż więcej chrzanu lub musztardy. 
  4. Przed podaniem udekoruj posikanym szczypiorkiem.

Tak przegotowana pasta jajeczna sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zamiast zwykłej cebuli, możesz dodać także marynowaną, a jeśli nie przepadasz za aromatem chrzanu, dodaj dwa ząbki czosnku - będzie równie smacznie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.