Pasta jajeczna, czyli coś pysznego z niczego. Weź to co masz w lodówce i wymieszaj, ale nie zapomnij o ostrym dodatku

Pasta jajeczna to przepis, który każdy zdecydowanie musi znać, chociaż w sumie nie wiem, czy słowo "przepis" jest tu odpowiednie, ponieważ kojarzy się z czymś bardziej skomplikowanym, a pasta jajeczna jest przecież banalnie prosta. Jak ją podkręcić, by pasowała i na kanapkę i do roladek z szynki? Odrobinka chrzanu i musztardy to jest to, a szczypiorek będzie kropką nad "i".

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pasta jajeczna jest dobra na wszystko - i na chleb, i na plaster wędliny i po prostu na talerz. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, a co ważne - nie jest drogie i czasochłonne, ot tyle, co gotują się jajka. Dziś podpowiemy wam, jak w prosty sposób podkręcić jej smak i sprawić, że będzie idealna na Wielkanoc, a to za sprawą dodatków, które każdy Polak uwielbia - chrzan, musztarda, szczypiorek i jeszcze kilka cudów. 

Sernik Bożeny Dykiel - rozpusta, czy powód do sporu? Bożena Dykiel nie tylko zmywa, ale też robi serniki. Jej przepis to hit

Pasta jajeczna - coś pysznego z niczego

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • pół szalotki
  • łyżeczka chrzanu
  • płaska łyżeczka musztardy
  • majonez
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • opcjonalnie kilka marynowanych grzybków

Sposób wykonania:

  1. Ostudzone jajka obierz i pokrój lub rozdrobnij w malakserze. Możesz także rozgnieść widelcem - jak ci wygodniej. Następnie przełóż do miski. 
  2. Ogórki, cebulkę i grzybki pokrój w dość drobną kostkę, dodaj do jajek. Dodaj trochę pieprzu i soli.
  3. Dodaj dwie łyżki majonezu, chrzan i musztardę i całość wymieszaj. W razie potrzeby dołóż więcej chrzanu lub musztardy. 
  4. Przed podaniem udekoruj posikanym szczypiorkiem.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem. Psuje smak jarzynowej

Tak przegotowana pasta jajeczna sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zamiast zwykłej cebuli, możesz dodać także marynowaną, a jeśli nie przepadasz za aromatem chrzanu, dodaj dwa ząbki czosnku - będzie równie smacznie. 

Więcej o: