Więcej wielkanocnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Robienie wydmuszek to nie jest ciężka praca, jednak wymaga tak zwanego wyczucia. Z racji tego, że wydmuszki robi się ze świeżych jajek, trzeba dołożyć starań, by niechcący nie zgnieść skorupek, ani nie stłuc jajka podczas robienia dziurek. Również zbyt mocne dmuchanie może sprawić, że jajko nam pęknie i klops. Na szczęście dziś podpowiemy, jak krok po kroju zrobić wydmuszkę, by skorupka zachowała swój kształt i pozwoliła stworzyć najpiękniejsze wielkanocne ozdoby. Przyda się gruba igła to zrobienia dziurki, mały gwoździk to jej poszerzenia oraz słomka, która pomoże sprawnie wydmuchać środek.
Jak zrobić wydmuszkę? Nie musisz mieć płuc wilka ze bajki o trzech małych świnkach
Przygotuj:
- świeże jajka (tyle, ile chcesz zrobić wydmuszek)
- grubą igłę lub szpilkę
- niewielki gwoździk
- plastikową lub szklaną słomkę
- kolorowe pisaki, flamastry lub farbki do pisanek
Sposób wykonania:
- Weź jajko w dłonie i ostrożnie wbij igłę w dół jajka (bardziej owalny koniec). Wykonuj delikatne, okrężne ruchy, by ostrze igły "przeszlifowało" skorupkę. Nie wciskaj jej na siłę - jajko wówczas może pęknąć.
- Kiedy igła dostanie się już do środka, dalej wykonuj nią okrężne ruchy, by powiększyć dziurkę. Kiedy będzie dostatecznie duża, pomóż sobie szerszym od igły gwoździkiem.
- Tę samą czynność wykonaj z drugiej strony jajka. Kiedy dziurka będzie już odpowiednich rozmiarów, włóż do niej słomkę (powinna być dość cienka) i nad miską delikatnie i z wyczuciem wydmuchaj wnętrze jajka, by całkowicie opróżnić skorupkę.
- Prawdopodobnie skorupka trochę się ubrudzi, dlatego warto ją delikatnie opłukać i pozostawić do wyschnięcia.
- Kiedy wydmuszka wyschnie, udekoruj ją w dowolny sposób.
Wskazówka: Wydmuszki powinno ozdabiać się ręcznie - nie należy zakładać na nie osłonek termokurczliwych ani gotować w łupinach cebuli. Wtedy najprawdopodobniej pękną i cały wysiłek na marne. Wydmuchane jajko z kolei świetnie sprawdzi się na omlet, do panierowania kotletów lub do chleba w jajku, czy wielkanocnych ciast.