Babka z majonezem - przepis na wilgotne ciasto wielkanocne. Magda Gessler dba o kolejność składników

Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnych smakołyków i wypieków. Elementem obowiązkowym są także rozmaite ciasta jak mazurek czy sernik. Jednak to babka z majonezem jest prawdziwą klasyką. Jajeczny produkt ze słoika sprawi, że wnętrze będzie kremowa i wilgotna. Obłędny smak, jakość oraz świeżość są gwarantowane!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków. Poza jajkami w najrozmaitszych postaciach, fikuśnymi sałatkami czy klasycznym już żurkiem warto zaserwować gościom kultową babkę wzbogaconą kilkoma łyżkami...majonezu. Kremowy produkt gwarantuje ciekawy smak oraz soczyste, wilgotne wnętrze ciasta. 

Babka z majonezem, czyli wielkanocna klasyka

Obok tradycyjnych potraw i wypieków liczy się element zaskoczenia, który będzie niespodzianką dla zgromadzonych gości. Idealnym pomysłem będzie zatem tradycyjna babka wielkanocna, w której składzie znajdzie się także majonez! Jej smak nie odbiega od innych słodkości, jednak zyskuje konsystencja, a także tekstura ciasta. 

Majonez w wielkanocnej babce ma ważny cel - kremowy produkt jajeczny sprawi, że ciasto pozostanie długo świeże i smaczne. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, a wystarczy zaledwie kilkanaście minut. Magda Gessler w domowym przepisie radzi jak ją przygotować z kilku podstawowych produktów. 

Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Przepis na babkę z majonezem według Magdy Gessler

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z ekologicznej cytryny,
  • 5 łyżek majonezu. 

Sposób przygotowania:

  1. Mąki przesiej przez sito do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. 
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do osobnego naczynia i ucieraj z cukrem na sztywną bezę. Stopniowo dodawaj cukier waniliowy, a następnie żółtka. 
  3. Wcześniej przygotowane produkty sypkie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy do masy jajecznej. Miksuj całość na najmniejszych obrotach. 
  4. Na koniec dodaj majonez oraz otartą skórkę z ekologicznej i sparzonej cytryny. 
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnej formy do pieczenia babki. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do tzw. suchego patyczka. 
  6. Babkę majonezową ostudź, a następnie udekoruj cukrem pudrem lub dowolnym lukrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.