Wyrzucasz skórkę od grejpfruta? To błąd! Nie uwierzysz, do czego można ją wykorzystać

Grejpfrut to bogate źródło witaminy C, dlatego warto sięgać po niego regularnie. Aby nie zmarnować jego skórki, warto skorzystać z kilku prostych trików. Ten cytrus świetnie sprawdzi się m.in. podczas domowych porządków.

Witamina C, A oraz beta-karoten - to właśnie one sprawiają, że grejpfrut jest wartościowym owocem o cennych właściwościach zdrowotnych. Wzmacnia odporność organizmu, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Grejpfrut nie świetnie sprawdza się jako lekarstwo, można wykorzystać go na kilka innych sposobów. Po zjedzeniu grejpfruta lepiej nie wyrzucać jego skórki do śmietnika. Może ona przydać się np. podczas sprzątania.

Zobacz wideo Trzy przydatne życiowe myki. Zobacz, jak łatwo poprawisz swój komfort [PRIMA APRILIS]

Zamiast ją wyrzucać, wykorzystaj ją do domowych porządków

Jak wykorzystać skórkę grejpfruta podczas sprzątania? Można nią wyczyścić m.in. zlew czy kuchenkę. Jak to zrobić? Wystarczy posypać zabrudzone miejsca sodą oczyszczoną i przetrzeć je skórką grejpfruta. Takie połączenie powinno sprawić, że czyszczenie będzie bardzo łatwe i szybko pozbędziesz się zaschniętego tłuszczu. Poza tym skórka grejpfruta pomaga również w walce z pleśnią. Wystarczy przygotować roztwór ze skórki i octu. Skórkę grejpfruta należy pozostawić zalaną octem na tydzień. Po tym czasie roztwór będzie gotowy do użytku.

Doskonale czyści naczynia. Będą lśniły jak nowe

Oprócz właściwości zdrowotnych i wzmacniania organizmu grejpfrut znajduje zastosowanie przy domowych porządkach. Jak się okazuje, skórka grejpfruta to doskonały środek do polerowania naczyń. Skórka grejpfruta sprawdzi się też przy czyszczeniu garnków. Do polerowania można przygotować roztwór z soli i skórki grejpfruta. Tak przygotowaną miksturą należy przetrzeć garnki i naczynia. Następnie wystarczy je dokładnie wypłukać. Dzięki temu będą wyglądały jak nowe. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.