Staropolska ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza niż gotowiec ze słoika

Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych mięs i pasztetów. Przepis jest prosty, ale żeby uzyskać głęboki i lepszy smak, należy odpowiednio potraktować buraki. Wyszoruj, zawiń i upiecz, a twoja ćwikła z chrzanem pobije każdy gotowiec ze słoika.

Więcej sprawdzonych przepisów na dania wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ćwikła z chrzanem nie może nie pojawić się na wielkanocnym stole. Każdy uwielbia ten głęboki smak i intensywny kolor, a wiadomo, że co domowe - to najlepsze. Nie mamy nic do gotowych produktów ze słoika, dziś jednak chcemy podpowiedzieć, jak zrobić domową ćwikłę, by smakowała iście po staropolsku. Co trzeba zrobić? Upiec buraki i najlepiej ich wcześniej nie obierać. Taka ćwikła jest wymarzonym dodatkiem do wszystkich wielkanocnych mięsiw. 

Domowa ćwikła z chrzanem - ten trik wydobędzie staropolski smak

Składniki:

  • ok. 2 kg buraków
  • ok. 300-400 g świeżego chrzanu (waga po obraniu)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Buraki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 50-60 minut. 
  2. Kiedy buraki się pieką, przygotuj chrzan. Obrane korzenie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Polecam robić to na dworze, ponieważ chrzan mocno szczypie w oczy (przydadzą się także gogle pływackie, ale nie każdy je ma). Starty chrzan przełóż do miski. 
  3. Upieczone buraki ostrożnie odwiń z folii i odczekaj kilka minut, by ostygły. Następnie podobnie jak chrzan, zetrzyj je na drobnych oczkach tarki lub rozdrobnij w malakserze. 
  4. Braki dodaj do chrzanu, wlej 2-3 łyżki soku z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj także czosnek, jeśli używasz, ale jeśli chrzan jest dostatecznie ostry, możesz obejść się bez tego dodatku. 
  5. Ćwikłę odstaw na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Przechowuj  w lodówce w słoiku przez 5 dni. 
Więcej o: