-
Haps
-
Jak przygotować
- Staropolska ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza niż gotowiec ze słoika
Staropolska ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza niż gotowiec ze słoika
Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych mięs i pasztetów. Przepis jest prosty, ale żeby uzyskać głęboki i lepszy smak, należy odpowiednio potraktować buraki. Wyszoruj, zawiń i upiecz, a twoja ćwikła z chrzanem pobije każdy gotowiec ze słoika.
Więcej sprawdzonych przepisów na dania wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ćwikła z chrzanem nie może nie pojawić się na wielkanocnym stole. Każdy uwielbia ten głęboki smak i intensywny kolor, a wiadomo, że co domowe - to najlepsze. Nie mamy nic do gotowych produktów ze słoika, dziś jednak chcemy podpowiedzieć, jak zrobić domową ćwikłę, by smakowała iście po staropolsku. Co trzeba zrobić? Upiec buraki i najlepiej ich wcześniej nie obierać. Taka ćwikła jest wymarzonym dodatkiem do wszystkich wielkanocnych mięsiw.
Domowa ćwikła z chrzanem - ten trik wydobędzie staropolski smak
Składniki:
- ok. 2 kg buraków
- ok. 300-400 g świeżego chrzanu (waga po obraniu)
- sok z cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
- opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Buraki wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 50-60 minut.
- Kiedy buraki się pieką, przygotuj chrzan. Obrane korzenie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Polecam robić to na dworze, ponieważ chrzan mocno szczypie w oczy (przydadzą się także gogle pływackie, ale nie każdy je ma). Starty chrzan przełóż do miski.
- Upieczone buraki ostrożnie odwiń z folii i odczekaj kilka minut, by ostygły. Następnie podobnie jak chrzan, zetrzyj je na drobnych oczkach tarki lub rozdrobnij w malakserze.
- Braki dodaj do chrzanu, wlej 2-3 łyżki soku z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj także czosnek, jeśli używasz, ale jeśli chrzan jest dostatecznie ostry, możesz obejść się bez tego dodatku.
- Ćwikłę odstaw na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Przechowuj w lodówce w słoiku przez 5 dni.