Ciasto na pierogi - przepis Ani Starmach to zaledwie trzy składniki. Kluczowa jest jednak temperatura

Kuchnia polska słynie z obłędnych pierogów, które nadziewamy najróżniejszymi farszami. Kluczem do sukcesu jest jednak baza, czyli ciasto. Przepis Ani Starmach jest banalnie prosty i składa się jedynie z trzech produktów. Dbałość o szczegóły jest jednak obowiązkowa - mowa tu o temperaturze wody czy triku z mokrą ściereczką.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pierogi to klasyka, które często gości w naszych domach w porze obiadowej oraz na wszelakich spotkaniach rodzinnych czy świętach. Ciasto jest tutaj najważniejsze - powinno być jędrne, elastyczne i cienkie. Receptura Ani Starmach gwarantuje obłędnie smaczny efekt jak u babci. 

Ciasto na pierogi - tak robi je Ania Starmach 

Anna Starmach to kucharka, autorka rewelacyjnych przepisów oraz książek kulinarnych, która lubuje się w dobrym smaku z najróżniejszych zakątków świata. Jednak polska kuchnia to jej prawdziwy konik. Przepis na idealne ciasto na pierogi składa się jedynie z trzech składników. Tu króluje prostota, tradycja i ekspresowe wykonanie. 

Ciasto na pierogi to przysłowiowa bułka z masłem. Kultowy smak uzyskamy jednak tylko, gdy pamiętać będziemy o małych szczegółach. Wówczas uzyskamy sprężyste, elastyczne i wyjątkowo smaczne ciasto. Receptura jest uniwersalna, dzięki czemu polskie rarytasy możemy hojnie nadziać truskawkami, słodkim serem, mięsem lub innym dowolnym nadzieniem. 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Przepis na ciasto na pierogi według receptury Ani Starmach 

Składniki: 

  • 300 g przesianej mąki,
  • 200 ml gorącej wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przesypania mąki na stolnicę lub blat - ważne by uformować charakterystyczny kopczyk. 
  2. W górce mąki zrób wgłębienie. Dodaj tam szczyptę soli oraz stopniowo wlewaj gorącą wodę. 
  3. Mąkę zagarniaj do środka, a następnie przejdź to wyrabiania ciasta. 
  4. Ciasto ugniataj tak długo, aż przestanie się przyklejać nadmiernie do dłoni. 
  5. Tak uformowaną kulę włóż do szklanej miseczki, a następnie przykryj naczynie czystą, wilgotną ściereczką - najlepiej bawełnianą. 
  6. Po krótkiej przerwie na leżakowanie rozwałkuj ciasto na cienki płat. Wycinaj przy pomocy szklanki okręgi, a później hojnie wypełnij je dowolnym farszem. 
  7. Lep pierogi, dbając o estetyczne brzegi ciasta. Gotuj w osolonym wrzątku od 3 do 5 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.