-
Haps
-
Jak przygotować
- Schab 15-minutowy na Wielkanoc. Jak zrobić domową wędlinę, żeby była soczysta? Piekarnik się nie przyda
Schab 15-minutowy na Wielkanoc. Jak zrobić domową wędlinę, żeby była soczysta? Zrezygnuj z piekarnika
Jeśli wciąż tworzysz listę potraw na Wielkanoc, koniecznie zapisz przepis na soczysty schab 15- minutowy z zalewy. To najlepsze mięso na święta, świetnie smakuje na kanapkach lub jako danie obiadowe z sosem i kopytkami. Jaki jest sekret? Oprócz przypraw i musztardy, ważny jest także sposób gotowania. No właśnie - gotowania, nie pieczenia. To najlepszy sposób, by schab był megasoczysty.
Więcej przepisów na wielkanocne mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Schab 15-minutowy to gwarancja najlepszego smaku i delikatności mięsa, które osiągniesz w zaskakująco łatwy sposób. Sekret jest jeden - gotowanie. Żeby mieć pewność, że nasza wędlina będzie idealna, dobrze zamarynowany schab trzeba zagotować dwa razy - za każdym razem po 15 minut. To nie tylko klucz do sukcesu, ale do osiągnięcia tytułu najlepszego wędliniarza w rodzinie, a to już coś.
Soczysty schab na Wielkanoc - dwa razy po 15 minut i gotowe
Składniki:
- większy kawałek schabu, ok, 1,5-1,8 kg
- 8 ząbków czosnku
- 2 litry ziemnej wody
- na 2 litry wody 6 łyżek soli
- 6 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- majeranek do smaku
- słodka i ostra papryka
- pieprz (polecam użyć pieprzu ziołowego)
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
- Schab osusz i natrzyj go dokładnie czterema rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Następnie włóż do lodówki na 12 godzin, ny mięso się zamarynowało.
- Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Przygotuj garnek i wlej do niego 2 litry wody. Wsyp do niego sól, cukier, dodaj majonez, musztardę, liście laurowe i ziele angielskie, oraz pozostałe ząbki czonku - najlepiej wcześniej je zgnieść.
- Składniki solanki dokładnie zamieszaj, by cukier i sól się rozpuściły. Następnie włóż do wody mięso i zagotuj na wolnym ogniu.
- Gotuj pod przykryciem przez kwadrans od zagotowania. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa ostygnie, ponownie zagotuj i na niewielkim ogniu gotuj przez 15 minut. Znów pozostaw mięso w zalewie, aż ostygnie i włóż do lodówki. Po kilku godzinach schab można podawać.
Wskazówka: Gotowany schab możesz dodatkowo obtoczyć w ulubionych przyprawach i obsmażyć go na patelni po kilka sekund z każdej strony - wówczas dodatkowo podkręcisz jego smak.