Schab 15-minutowy na Wielkanoc. Jak zrobić domową wędlinę, żeby była soczysta? Zrezygnuj z piekarnika

Jeśli wciąż tworzysz listę potraw na Wielkanoc, koniecznie zapisz przepis na soczysty schab 15- minutowy z zalewy. To najlepsze mięso na święta, świetnie smakuje na kanapkach lub jako danie obiadowe z sosem i kopytkami. Jaki jest sekret? Oprócz przypraw i musztardy, ważny jest także sposób gotowania. No właśnie - gotowania, nie pieczenia. To najlepszy sposób, by schab był megasoczysty.

Więcej przepisów na wielkanocne mięsa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Schab 15-minutowy to gwarancja najlepszego smaku i delikatności mięsa, które osiągniesz w zaskakująco łatwy sposób. Sekret jest jeden - gotowanie. Żeby mieć pewność, że nasza wędlina będzie idealna, dobrze zamarynowany schab trzeba zagotować dwa razy - za każdym razem po 15 minut. To nie tylko klucz do sukcesu, ale do osiągnięcia tytułu najlepszego wędliniarza w rodzinie, a to już coś. 

Soczysty schab na Wielkanoc - dwa razy po 15 minut i gotowe

Składniki:

  • większy kawałek schabu, ok, 1,5-1,8 kg
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 litry ziemnej wody
  • na 2 litry wody 6 łyżek soli
  • 6 listków laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • majeranek do smaku
  • słodka i ostra papryka
  • pieprz (polecam użyć pieprzu ziołowego)
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. Schab osusz i natrzyj go dokładnie czterema rozgniecionymi ząbkami czosnku, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Następnie włóż do lodówki na 12 godzin, ny mięso się zamarynowało. 
  2. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Przygotuj garnek i wlej do niego 2 litry wody. Wsyp do niego sól, cukier, dodaj majonez, musztardę, liście laurowe i ziele angielskie, oraz pozostałe ząbki czonku - najlepiej wcześniej je zgnieść. 
  3. Składniki solanki dokładnie zamieszaj, by cukier i sól się rozpuściły. Następnie włóż do wody mięso i zagotuj na wolnym ogniu. 
  4. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans od zagotowania. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa ostygnie, ponownie zagotuj i na niewielkim ogniu gotuj przez 15 minut. Znów pozostaw mięso w zalewie, aż ostygnie i włóż do lodówki. Po kilku godzinach schab można podawać. 

Wskazówka: Gotowany schab możesz dodatkowo obtoczyć w ulubionych przyprawach i obsmażyć go na patelni po kilka sekund z każdej strony - wówczas dodatkowo podkręcisz jego smak. 

Więcej o: