-
Haps
-
Jak przygotować
- Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem jest nowym smakiem Wielkanocy
Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem jest nowym smakiem Wielkanocy
Wielkanocny żurek to klasyk nad klasykami. Jego brak na świątecznym stole wywołuje pustkę i niedosyt. Aby w tym roku tego nie poczuć, a przy tym zaskoczyć rodzinę wypróbuj ten przepis. Połączenie tradycyjnej zupy z burakami to nieoczywiste podanie tego dania. Zachwyt jest murowany.
Wielkanoc jest czasem, kiedy to przygotowuje się potrawy, których nie jada się każdego dnia. Przykładem takiego dania jest żurek. Przepis na jego tradycyjną wersję zna chyba każdy, komu kuchnia nie jest obca. Jednak my postanowiliśmy zaproponować nieco inną wersję tego klasyka. Co się w nim różni? Dwa szczegóły, które grają dużą rolę. Przede wszystkim do listy warzyw trzeba dopisać buraki. Drugą zmianą jest usunięcie klasycznego zakwasu i w jego miejsce użycie tego zrobionego z buraków. Dzięki temu nie tylko smak będzie lekko zmieniony, a także kolor wywoła niemałe zaskoczenie. Taka wersja żurku może tak się spodobać rodzinie, że zostanie w niej na dłużej.
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach
Przepis na żurek z burakami czerwonymi
Składniki
- 700 g surowej białej kiełbasy,
- 300 g wędzonego boczku,
- 3 l wody,
- włoszczyzna,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3 szklanki zakwasu buraczanego,
- 3 buraki czerwone,
- łyżeczka majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- średnia cebula,
- śmietana 18%,
- sok z połówki cytryny,
- jajka.
Sposób przygotowania
- Warzywa obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie, oprócz czosnku umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez około 45 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas zbieraj szumowiny.
- Po tym czasie wyjmij kiełbasę i warzywa. Do wywaru wlej zakwas buraczany i sok z cytryny. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez następne 10 minut.
- W czasie gotowania odlej chochlę wywaru do miseczki i połącz płyn z dwiema łyżkami śmietany. Wymieszaj i wlej do garnka.
- Jajka włóż do rondelka i zalej wodą, gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw je do przestygnięcia i obierz ze skorupki.
- Zimne jajka i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wraz z warzywami umieść porcje składników na dnie miski i zalej całość przygotowanym żurkiem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl